Hiljade demonstranata ispred moldavske Vlade

Ispred zgrade Vlade u glavnom gradu Moldavije održani su prosvjedi. Prosvjednici zahtijevaju raspisivanje izvanrednih izbora nakon što je za premijera imenovan političar za kojeg tvrde da je pod kontrolom tajkuna. Predstavnici oporbe, koji su se obratili okupljenim prosvjednicima, pozivaju narod Moldavije da, umjesto Europe, Rusije i SAD-a, oni donesu odluku o budućnosti ove zemlje.

Stanje u Moldaviji je sve gore iz dana u dan – nezaposlenost, pad vrijednosti nacionalne valute, porast cijena energenata i hrane… Građani ove istočnoeuropske države nemaju mnogo razloga za optimizam.

“Dođite na selo da vidite koliko plaćamo tjesteninu i šećer”, kaže jedna žena.

Premijer blizak s oligarhom

A nitko od građana s kojima smo razgovarali nema riječi hvale za njihove političare.

“Molim Boga da nam pomogne. Nikome više ne vjerujem. Izgubila sam povjerenje u njih”, kaže jedna Moldavka.

U srijedu su prosvjednici upali u zgradu Parlamenta, nakon što je imenovan novi premijer Pavel Filip. Premijer, koji stoji na desnoj strani, blizak je s Vladom Plahotnjuhom, najmoćnijim moldavskim oligarhom, koji je ušao u političke vode. Oporba, koju čine proeuropske i proruske stranke, traži raspisivanje izbora. Optužuju Plahotnjuha za krađu stotina milijuna dolara iz moldavskih banaka.

“Od kada smo postali neovisna država, stanje je sve gore. Situacija će se dodatno pogoršati s novom kriminalnom diktaturom. Moramo biti spremni da se tome odupremo bez obzira na cijenu”, poručuje Andrei Nastase iz Platforme za dostojanstvo i istinu.

Podrška Brisela i Washingtona

Nova Vlada ima podršku Brisela i Washingtona, a dužnosnici tvrde da neće biti novih izbora.

“Smatramo da u ovom trenutku prijevremeni izbori nisu rješenje. Moldavija se nalazi u teškoj financijskoj situaciji i moramo iznaći hitna rješenja”, kaže predsjedavajući Parlamenta Andrian Candu.

U središtu grada najuporniji prosvjednici iz svih stranaka već tjednima borave u šatorskom naselju. Nadaju se da će im se deseci tisuća građana Moldavije pridružiti, bez obzira na njihove politička uvjerenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije