Hiljade Čeha protestovalo protiv nove ministarke pravosuđa

Stotine hiljada Čeha su se okupile na demonstracijama protiv Andreja Babiša (AP)

Hiljade Čeha izašle su u ponedeljak uveče, kao i prošle sedmice, na trgove Praga, Brna, Ostrave i još nekoliko gradova širom zemlje da protestuju u odbranu nezavisnog pravosuđa, a protiv nove ministarke pravde Marije Benešove, jer se plaše da je ona imenovana da zataška aferu oko mahinacija sa dotacijama Evropske unije, zbog koje policija, nakon trogodišnje istrage, traži da se sudi premijeru Andreju Babišu.

“Ovo smrdi na najveću intervenciju u pravosudju od novembra 1989. godine. Ne želimo da premijer izbegne pravedni sud. Ne želimo da sudovi dodju pod kontrolu premijera i predsednika”, saopštili su organizatori demonstracija, inicijativa Milion trenutaka (za demokratiju).

Demonstranti su u Pragu na Staromnjestski trg ponovo doneli veliki transparent sa portretom premijera Babiša i nove ministarke i porukom: “Benešova Marije da moje zločine sakrije” i druge sa porukama “Babiš sebi a narod u grob”, “Babiš iza rešetaka”, a skandiraju “Nismo slepi”, zvižde i kao u danima “plišane revolucije” 1989. godine zveckaju ključevima kao simbolični znak da je Babišu, kao 1989. godine komunistima, odzvonilo.

Demonstranti zahtevaju ostavku ministarke Benešove, koja je, međutim, još pre nedelju dana povodom demonstracija na kojima se u Pragu bilo okupilo 15.000 ljudi a u Brnu preko 3.500, poručila da ona ne podleže pritiscima ulice.

Demonstranti takođe traže da Benešova odustane od reforme državnog tužilaštva koju je najavila, sve dok nezavisni sud ne odluči da li je premijer Babiš zaista na prevaru pre 12 godina izvukao iz evropskih fondova dva miliona evra za svoju porodičnu farmu Rodino gnezdo.

I Europska komisija provjerava Babiša

Policija je protiv Babiša, koji tvrdi da je cela afera izmišljena i podseća da su te dotacije vraćene EU, vodila istragu tri godine i na kraju sredinom aprila dala predlog tužilaštvu da premijer bude optužen i da odgovara za krivično delo zloupotrebe evropskih fondova pred sudom.

Nakon toga, ostavku je iz nejasnih razloga podneo ministar pravde, a predsednik Zeman, kome ne smeta krivično gonjeni premijer sve dok nije pravosnažno osuđen, na njegovo mesto je imenovao na predlog premijera svoju savetnicu Benešovu, bivšeg glavnog državnog tužioca, a Babiš je poručio da njeno imenovanje ne ugrožava pravosuđe, kako tvrde demonstranti, i da su to potpune izmišljotine.

Babiš, inače drugi najbogatiji tajkun u Češkoj u agro sektoru i hemijskoj industriji, prema predlogu optužnice zloupotrebio je evropske fondove, kada je buduću farmu Rodino gnezdo 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna Agrofert, kako bi farma dobila dotacije za mala preduzeća, što u sklopu Agroferta ne bi mogla, pa je nakon kontrolnog perioda od pet godina vratio u Agrofert.

Mogući sukob interesa prema novoj evropskoj smernici iz avgusta prošle godine u slučaju Babiša proverava i Evropska komisija, pošto nije jasno da li Babiš, kao premijer vlade koja odlučuje i o evropskim dotacijama, i dalje može da kontroliše svoja preduzeća, Agrofert i medije koje je kupio kada je odlučio da uđe u politiku, iako ih je preveo u poverenički fond.

“Revizija još nije završena. Kao preventivnu meru, EK ne isplaćuje Agrofertu dotacije iz evropskih strukturalnih i investicionih fondova”, saopštio je evrokomesar Ginter Etinger češkoj podružnici nevladine organizacije Transparency international.

Izvor: Agencije