Hiljade bh. građana u kolektivnom smještaju

Iako je bilo planirano da do kraja 2017. svi kolektivni centri u BiH budu zatvoreni, to se ipak neće dogoditi u predviđenom roku. Blizu sedam hiljada ljudi, stanovnika kolektivnih centara, morat će još čekati svoje socijalne stanove. U državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kažu da je novac osiguran, ali objašnjavaju da za provođenje projekta treba više vremena.

Napuštali su gradove, lutali od mjesta do mjesta, tražili adekvatan smještaj. Godine su prolazile, izbjegličke centre zamijenili su kolektivni, ali za većinu ljudi, ništa se nije promijenilo.

Uprkos svemu, zahvalni su što ne plaćaju stanarinu, i imaju bilo kakav krov nad glavom.

„Nismo plaćali režije, sve smo se grijali, vala i dan i noć, ne znam gdje to ima da je besplatno“, rekla je Elvedina Salčin-Hodžić, stanovnica kolektivnog centra u Hrasnici.

Dvadesetjedna porodica sljedećih bi mjeseci trebala biti privremeno iseljena iz kolektivnog centra u Hrasnici. Nakon rekonstrukcije zgrade, te gradnje i obnove stanova, ponovno će se useliti.

„Ne mogu ja s djecom na ulicu. Valjda će i nama stan dati”, kazala je Amina Rizvanović, stanovnica kolektivnog centra u Hrasnici.

„Ja se nadam u Boga, pa i u narod da će nam to ostvariti, da mi uselimo u naše stanove, da se zna tačno, da nas više od tamo ne ganjaju kao što su mene ganjali. Evo pet-šest mjesta sam ja promijenio. Ne mogu da izdržim više”, navodi Meho Salčin, stanovnik kolektivnog centra u Hrasnici.

Plan je bio da do kraja sljedeće godine svi kolektivni centri budu zatvoreni.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ima ih 170. U njima stanuje blizu osam i po hiljada ljudi. Za sve njih neophodno je osigurati socijalne stanove.

Nerealan rok realizacije

Uprkos već osiguranom novcu, u Ministarstvu kažu da kraj 2017, za provedbu ovog složenog projekta, više nije realan.

„Do 2017 će sigurno biti zatvoreno možda 40 posto kolektivnih centara, i to je realno za očekivati. Međutim, zatvaranje svih predviđenih kolektivnih centara kroz ovaj projekt je pet godina ukupno, tako da će do 2020. svi biti zatvoreni”, rekla je Edina Imamović iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Uniji za održivi povratak izražavaju sumnju. Novcem namijenjenim izbjeglim i raseljenim osobama rješavaju se, kažu, problemi drugih ugroženih kategorija stanovništva.

„Kroz ovaj novac, lokalne zajednice žele da riješe problem koje su one trebale da riješe, a ne da rješava država i da se sve zbraja pod jedan imenitelj koji se zove kolektivni centar”, kazala je Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Ove godine počinje i gradnja prvih socijalnih stanova. U zavisnosti od statusa i potrebe, koristit će ih najugroženiji stanovnici. Ali, napominju u Ministarstvu, nikada neće postati njihovo vlasništvo.

Izvor: Al Jazeera