Hidroksihlorokin – lijek koji je podijelio svijet

Trump i dalje zagovara hidroksihlorokin, priznao je da ga uzima kao mjeru prevencije, ali je potom objavio da je prestao (EPA)

U nekim zemljama je zabranjen, u drugim se promovira njegova upotreba u liječenju COVID-a 19 – lijek hidroksihlorokin podijelio je svijet, javlja AFP.

Naučnici koji pokušavaju otkriti kojim bi se licenciranim lijekovima mogao liječiti COVID-19 prije nekog su vremena u tu svrhu počeli ispitivati hidroksihlorokin, kojim se uobičajeno liječi artritis, te antimalarik hlorokin, prenosi Hina.

No oba lijeka mogu izazvati ozbiljne nuspojave, posebno srčane aritmije, što je mnoge stručnjake podstaklo na to da upozore da se ne upotrebljavaju izvan kliničkih ispitivanja.

To nije spriječilo ugledne osobe poput američkog predsjednika Donalda Trumpa da javno promoviraju hidroksihlorokin, premda nema dokaza o njegovoj efikasnosti.

Rasprava je eskalirala nakon što je Lancet 22. maja objavio studiju provedenu na gotovo 100.000 pacijenata s korona virusom koja je pokazala da od navedenih lijekova nema nikakve koristi, već da, naprotiv, povećavaju vjerovatnost od smrti u bolničkim ustanovama.

Obustava ispitivanja

To je podstaklo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obustavi klinička ispitivanja s hidroksihlorokinom.

No desetine naučnika su doveli u pitanje metodologiju studije. Lancet je potom korigirao neke podatke, ali je ostao pri svom prvobitnom zaključku.

Odluke pojedinih država variraju kada je posrijedi korištenje hidroksihlorokina u liječenju COVID-a 19. Neke su ga, nakon rezultata studije iz Lanceta, odlučile zabraniti u tom kontekstu.

Francuska, Italija, Egipat, Tunis, Kolumbija, Čile, Albanija te Bosna i Hercegovina lijek dopuštaju samo u kliničkim ispitivanjima, ali je terapija protiv korona virusa njime zabranjena.

Mađarska ne koristi lijek za “novodijagnosticirane pacijente”, ali ga i dalje propisuje “pacijentima koji su terapiju već počeli”, rekao je glasnogovornik vlade.

Neke su ga zemlje prestale koristiti i prije Lancetove studije. Švedska je to učinila u aprilu nakon što je Evropska agencija za lijekove preporučila da se upotrebljava samo u kliničkim ispitivanjima. Isti je put slijedila i Njemačka.

No neke ga države ipak nastavljaju promovirati kao lijek protiv virusa. Među njima su Brazil, Alžir, Maroko, Turska, Jordan, Rumunija i Portugal.

Hidroksihlorokin se i dalje koristi i u Rusiji, Tajlandu, Iranu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Indiji i Venecueli ga propisuju preventivno.

Trumpovo zagovaranje

Kuba ga koristi, ali je najavila da će uskoro revidirati svoje protokole vezane uz hidroksihlorokin i COVID-19.

U SAD-u se hidroksihlorokin načelno može davati samo pacijentima na bolničkom liječenju, premda je savezna Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na potencijalno štetne učinke na srce.

Trump ga i dalje zagovara i kazao je da ga uzima kao mjeru prevencije, ali je nekoliko dana kasnije objavio da je prestao.

Nakon Lancetove studije nekoliko uglednih instituta i univerziteta, poput onih u Njemačkoj i Danskoj, obustavilo je i klinička ispitivanja. Za razliku od njih, u Britaniji i Kanadi ona su nastavljena.

U Kini, ishodištu pandemije, hidroksihlorokin se koristi samo u ispitivanjima, ali su početne obećavajuće rezultate univerziteta u Wuhanu iz februara u međuvremenu ‘pokopali’ s uglednijeg univerziteta u Šangaju. 

Izvor: Agencije