Hidroksihlorokin bi mogao biti štetan za oboljele od COVID-a 19

U Sjedinjenim Američkim Državama u petak se bilježi 1.610.000 zaraženih i 95.220 umrlih osoba od posljedica zaraze korona virusom.

Veliko i temeljito istraživanje nad 96.000 pacijenata pokazalo je da teže oboljeli od COVID-a 19 koji su tijekom tretmana koristili lijekove hidroksiklorokin i klorokin imaju veće izglede da umru ili dobiju ozbiljnu srčanu aritmiju, objavljuje medicinski časopis The Lancet.

Istraživanje je obavljeno u 671 bolnici nad pacijentima hospitaliziranim od kraja prosinca do sredine travnja i koji su ili umrli ili bili pušteni iz bolnice zaključno s 21. travnjem.

Približno 15.000 pacijenata od spomenutih 96.000, koliko ih je bilo na ispitivanju, tretirano je antimalarijskim lijekovima hidroksiklorokinom ili klorokinom ili jednim od tih lijekova u kombinaciji s antibiotikom.

Sva su četiri tretmana bila povezana s povišenim rizikom od umiranja u bolnici.

Djelovanje nije naučno dokazano

Svaki 11. pacijent teže obolio od COVID-a 19 preminuo je, a svaki šesti pacijent koji je bio tretiran jedino klorokinom ili hidroksiklorokinom izgubio je život.

Svaki peti pacijent koji je u tretmanu imao klorokin i antibiotik umro je, kao i svaki četvrti pacijent koji je koristio hidroksiklorokin i antibiotik.

Istraživanje je, također, pokazalo da je kod pacijenata koji su koristili bilo koji od četiri spomenuta tretmana utvrđena ozbiljna srčana aritmija.

Najlošija situacija bila je u grupi bolesnika koji su tretirani hidroksiklorokinom i antibiotikom.

Jedan od autora studije, dr. Frank Ruschitzka, ravnatelj Centra za srčane bolesti Sveučilišne bolnice u Zuerichu, kaže da se nakon provedenog istraživanja sada zna da su izgledi da bi ti lijekovi mogli pomoći u tretmanu protiv COVID-a 19 vrlo mali.

Hidroksiklorokin je u uporabi desetljećima, a koristi se u tretmanu malarije i reume, ali je “na svjetlo dana” došao nakon što je američki predsjednik Donald Trump uporno i opetovano govorio da se može koristiti i za liječenje zaraženih korona virusom da bi prije nekoliko dana priznao da on uzima hidroksiklorokin na dnevnoj bazi.

Američki liječnici sve su vrijeme upozoravali da taj lijek ne treba koristiti u liječenju COVID-a 19, da njegovo korištenje u tom tretmanu nije znanstveno dokazano, kao i da može biti opasno po pacijente koji imaju srčana oboljenja.

‘Možete izgubiti samo život’

“Probajte, nemate što izgubiti!”, uzvikivao je Trump pred kamerama.

Liječnici su odgovarali: “Da, nemate što izgubiti osim svojih života.”

I nacionalni Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti preporučio je američkim građanima da ne koriste hidroksiklorokin u liječenju COVID-a 19.

Trump ima na raspolaganju vrhunske liječnike 24 sata, kad nekamo ode iz Bijele kuće. Bilo da koristi automobil ili avion, prate ga prave mobilne bolnice.

I sve plaćaju porezni obveznici, koji imaju više izgleda da umru nego da prežive dok dođu do prvog liječnika u hitnim situacijama.

Ako prežive, može ih “zdrmati” srčani udar kad vide koliki im je račun bolnica isporučila.

Izvor: Al Jazeera