Oglasi

Hezbollah upozorio na opasnost od haosa u Libanu

Libanski političari ne mogu da se dogovore o novoj vladi usred paralizirajuće finansijske krize i masovnih protesta protiv vladajuće elite.
Panika i gnjev zavladali su u javnosti jer je lokalna valuta posljednjih sedmica izgubila više od 60 procenata vrijednostiEPA

Zvaničnik Hezbollaha, šeik Ali Damush, upozorio je da bi u Libanu mogao zavladati haos ako ne bude formirana nova vlada.

Libanski političari ne mogu da se dogovore o tome usred paralizirajuće finansijske krize i masovnih protesta protiv vladajuće elite, prenosi Beta.

Očekivalo se da će nominirani premijer Hassan Diab u petak objaviti imena 18 ministara, ali je to odgođeno zbog još jednog spora među političkim frakcijama.

Liban nema vladu od ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra, podnesene poslije dvije sedmice protesta zbog korupcije i loše vladavine.

Ograničenje isplate

Panika i gnjev zavladali su u javnosti jer je lokalna valuta posljednjih sedmica izgubila više od 60 procenata vrijednosti.

Banke su uvele nezvanično ograničenje isplate dolara i transfera strane valute u inostranstvo.

Gnjev i nemiri su podstakli zabrinutost da bi politička, ekonomska, finansijska i socijalna kriza mogla da se otme kontroli.

Demonstranti su već unaprijed odbacili novu vladu, očekivanu u petak, rekavši da, iako će je činiti eksperti, imenovale su ih političke grupe koje se krive za problem Libana.

Protestni pokret insistira da vladu čine nezavisne tehnokrate.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.