Hezbollah optužio Izrael da gura regiju u rat

Na Dan ašure Hassan Nasrallah je uputio posebnu poruku Jevrejima koji su emigrirali u Izrael (EPA)

Libanski šiitski pokret Hezbollah optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da gura cijelu regiju u rat, dodajući da Izrael, ako sukob potakne, nigdje neće biti siguran.

Napetosti su porasle ove godine između Izraela i Hezbollaha, koji su posljednji put ratovali 2006. godine, a Izrael je poručio da će svom snagom odgovoriti ako izbije novi sukob s tim pokretom, koji ima podršku šiitskog Irana.

Izraelska Vlada “ne procjenjuje ispravno gdje bi je odveo taj rat ako ga potakne”, rekao je Sayyed Hassan Nasrallah, vođa pokreta, dodavši da bi se suprotno očekivanjima izraelske Vlade, taj rat vodio u Izraelu.

‘Ako uđu u taj idiotski rat…’

“Ne znaju šta ih čeka ako uđu u taj idiotski rat”, rekao je Nasrallah, koji je ranije poručio da bi izraelski rat protiv Sirije ili Libana privukao hiljade boraca iz zemalja kao što su Iran, Irak, Afganistan, Jemen i Pakistan.

Izrael strahuje jer u regiji raste utjecaj Irana, koji učestvuje u šest godina dugom ratu u Siriji, putem svojih boraca iz Revolucionarne garde ili grupa koje ih podržavaju, posebno Hezbollaha.

Na Dan ašure, kada šiiti obilježavaju smrt imama Huseina, unuka poslanika Muhameda ubijenog 680. godine u Kerbali, Nasrallah je uputio posebnu poruku Jevrejima koji su emigrirali u Izrael.

“Otiđite i vratite se u države iz kojih ste došli i ne učestvujte u ratu u koji vas želi odvesti idiotska Netanyahuova Vlada”, rekao je i dodao da nigdje neće biti sigurni, ni “u području okupirane Palestine”.

Netanyahu je u augustu optužio Iran da lansere precizno navođenih raketa postavlja na području Sirije i Libana kako bi u dometu imao Izrael.

Muškarci koji su u nedjelju oplakivali Huseinovu smrt spremni su odazvati se Nasrallahovom pozivu.

Borba protiv ISIL-a mora se nastaviti

“Svo ovo mnoštvo odgovara na Nasrallahov poziv, na Huseinov poziv, spremni smo dati sebe, i naše duše, i krv, i djecu, i sve što imamo kao žrtvu ovoj vjeri”, rekao je Deeb Hussein al-Annan, kojem je sin poginuo boreći se za Hezbollah u Siriji 2014. godine.

Liban je podijeljen prema ulozi Hezbollaha u Siriji.

Protivnici pokreta kritiziraju ga jer je Liban time uvukao u rat u Siriji, a Hezbollah tvrdi da je zaustavio ekstremiste kao što je oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Borba protiv ISIL-a mora se nastaviti “posvuda, kako bismo uništili Daesh”, rekao je Nasrallah, koristeći arapski akronim za tu oružanu grupu.

Izvor: Agencije