Hezbollah: Izraelski dronovi koji su pali na Bejrutu nosili eksploziv

Medijski centar Hezbollaha u Bejrutu oštećen je eksplozijom jednog od dva drona (AFP)

Libanski Hezbollah saopćio je kako su dva izraelska drona koja su se u nedjelju srušila u južnom predgrađu Bejruta nosila eksploziv.

Pokret koji podržava Iran saopćio je kako su stručnjaci pregledali prvu bespilotnu letjelicu.

Predgrađa su “bila izložena napadu bespilotnih letjelica”, pri čemu prvi nije uspio izazvati eksploziju, a drugi je eksplodirao, navodi se.

Nakon što su se dva drona srušila u nedjelju, vođa Hezbollaha upozorio je izraelske vojnike na granici da čekaju odgovor.

Libanski predsjednik je rekao da je ovaj napad “proglašenje rata”, koji opravdava vojni odgovor.

“Ono što se desilo je proglašenje rata. Ovo nam dozvoljava da se okrenemo našem pravu da branimo naš suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet”, rekao je Michel Aoun na sastanku s Janom Kubisom, specijalnom koordinatorom Ujedinjenih naroda za Liban.

Hariri: ovo je agresija Izraela

Libanski premijer Saad Hariri optužio je ranije Izrael za “agresiju”, navodeći da ugrožava regionalnu stabilnost.

“Nova agresija predstavlja prijetnju za regionalnu stabilnost i pokušaj da se dalje pojačaju tenzije”, napisao je Hariri u saopćenju.

On je osudio “flagrantni napad na libanski suverenitet i flagrantno kršenje rezolucije 1701” UN-a, kojom je okončan sukob dvije susjedne zemlje 2006. godine.

Medijski centar Hezbollaha u Bejrutu oštećen je eksplozijom jednog od dva drona koja su pala u južno predgrađe tog grada.

Izraelski ratni avioni redovno narušavaju libanski zračni prostor i izvodili su napade na susjednu Siriju iz Libana u nekoliko navrata, što je izavalo gnjev libanskih i zvaničnika Hezbollaha, koji su se ranije žalili UN-u.

Izvor: Agencije