Hezbollah: Iza ISIL-a stoje CIA i Mossad

Zločini ISIL-a su 'prijetnja cijelom univerzumu', kaže Nasrallah (AP)

Lider libanskog Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah je u govoru pred nekoliko stotina pristalica u Bejrutu rekao da iza grupe Islamska država Irak i Levant stoje američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i izraelski Mossad, i da pripadnici ISIL-a služe njihovim interesima.

On je istakao da je Izrael jedina zemlja koja nije pogođena i koja Islamsku državu Irak i Levant ne smatra prijetnjom, prenosi Fena.

Nasrallah je u Bejrutu oštro osudio pogubljenje 21 egipatskog Kopta u Libiji, kojima su glave odsjekli borci grupe Islamska država Irak i Levant.

On je pozvao regionalne vlade da sarađuju u borbi protiv ISIL-a, čiji zločini su, kako je ukazao, “prijetnja cijelom univerzumu”.

Hezbollah, šiitska grupa koja ima podršku Irana, poslala je hiljade svojih vojnika u Siriju kao podršku snagama predsjednika Bashara al-Assada. Ona je suprotstavljena sunitskim pobunjenicima, poput Islamske države Irak i Levant.

Šef Hezbollaha je rekao danas prvi put da se njegov snažni šiitski pokret, već angažiran u ratu u Siriji, bori također i u Iraku protiv ISIL-a.

“Svima onima koji nas pozivaju da se povučemo iz Sirije, ja odgovaram: ‘hajdemo svi u Siriju’. Razgovarali smo ranije o Iraku, ali mi imamo ograničeno prisustvo otkada je zemlja prošla kroz vrlo osjetljivu fazu”,  rekao je Hassan Nasrallah u govoru koji je prenesen na veliki ekran za pristalice koje su se okupile u južnom predgrađu Bejruta.

Poziv na borbu

Odgovarajući indirektno bivšem sunitskom premijeru Saadu Haririju, koji je u subotu na 10. godišnjicu pogibije oca Rafica, pozvao Hezbollah da se povuče iz Sirije, Hassan Nasrallah odgovorio: “Hajdemo se zajedno boriti u Iraku”.

“Hajdemo zajedno svuda gdje možemo da se borimo s prijetnjama koje ciljaju našu naciju (muslimane) i našu regiju (…), jer se moramo suočiti s takfirima (muslimanskim ekstremistima)”, rekao je on oštro.

Egipat je danas pokrenuo zračne napade protiv islamskih pobunjenika u Libiji, nakon što su oni, predstavljajući se kao “Islamska država Irak i Levant- provincija Tripoli”, objavili video snimak grupnog odrubljivanja glava egipatskih Kopta, otetih u decembru.

U gradu Sirta u Libiji u decembru je otet 21 egipatski radnik. Ti radnici su bili Kopti kršćanske vjere, a njihovi otmičari su prijetili da će ih ubiti. Nije jasno da li su svi oni pogubljeni.

Masovna likvidacija, prikazana na snimku, ukazuje na mogućnost da je grupa koja je uspostavila “halifat” u Siriji i Iraku, sada napravila direktnu ispostavu na samo 800 kilometara od južnog kraja Italije.

Jedan od boraca na video snimku pokazuje prema moru i govori da teroristička organizacija sada planira da “osvoji Rim”.

Odrubljivanje glava je izvedeno u maniru egzekucija talaca koje provodi ISIL u Siriji i Iraku – sve žrtve su nosile narandžasta odijela – i ovo je prvo takvo pogubljenje izvan teritorija koje kontroliraju, prenosi B92.

Izvor: Agencije