Hessen: Merkel gubitnica, AfD u parlamentu

G
Prema sadašnjim rezultatima aktualna demokršćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) je zadržala većinu u parlamantu (Reuters)

Stranke demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel pretrpjele su drastične gubitke na pokrajinskim izborima i u saveznoj pokrajini Hessen u nedjelju.

Prema prvim službenim podacima Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel osvojila je 27,9 posto glasova što je 10 posto manje nego na izborima prije pet godina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 19,9 posto što je isto tako gubitak od deset posto u uporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima.

Stranka Zeleni osvojila je 19,5 posto što je njen najbolji rezultat na izborima u Hessenu.

Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku (AfD) po prvi put je, osvojivši 12 posto glasova, ušla u parlament Hessena u Wiesbadenu.

Analitičari ne isključuju raspad koalicije

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je prema prvim rezultatima 7,5 te stranka Ljevica 6,5 posto glasova.

Prema sadašnjim rezultatima aktualna demokršćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bouffierom (CDU) je zadržala većinu u parlamentu.

Nakon izbora u Bavarskoj prije dvije sedmice gdje su stranke vladajuće koalicije pretrpjele slične dramatične gubitke, očekuje se da će nakon izbora u Hessenu doći do promjene u strankama vladajuće koalicije.

Analitičari na isključuju ni izlazak SPD-a iz vlade, raspad koalicije i nove izbore.

Izvor: Agencije