Hercegovačke svijeće i u Americi

Od garaže do milionskog biznisa. Da je, s dobrom idejom, ispunjenje poslovnih snova moguće svjedoči i priča iz Drinovaca pokraj Gruda u BiH, izvijestio je Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Ondje uspješno posluje firma koja se bavi proizvodnjom svijeća. To je trebao biti tek mali dodatni posao.

Miro Vekić dobro se sjeća vremena 80-tih godina prošlog stoljeća kad je, nakon studija i zaposlenja, shvatio kako mu primanja koja ostvaruje neće osigurati dobar život.

Vlasnik kompanije Lumen Miro Vekić je kazao: “Pazite, ja sam tada bio podstanar u Metkoviću. Nisam imao riješen stambeni problem. To je bila mala firma u kojoj sam pretpostavljao da ću to teško riješiti. A imao sam, da tako kažem, ambiciju da ne budem podstanar cijeli život. Otprilike je to tako krenulo”.

Umjesto stana upustio se u kupovinu mašine za proizvodnju svijeća.

Šetnja Dubrovnikom

Ideju je, kaže, dobio šetajući se Dubrovnikom, gdje je prepoznao potrebe i mogućnosti tržišta.

Danas, dolazi na posao u vlastitu kompaniju koju je izgradio u rodnom selu.

“Proizvodnja iz garaže u 27 godina pretvorila se u veću tvornicu. U Drinovcima pokraj Gruda danas se tako nalazi jedan od najozbiljnijih i najvećih proizvođača svijeća u regiji”, izvijesti je Pavković.

Osim mreže poslovnica po cijeloj BIH tu su dvije poslovne zgrade vrijedne milione eura.

Mala mašina za svijeće odavno je zamijenjen velikim pogonom. Prate se savremene tehnologije. Posla ima toliko da se nerijetko radi non stop.

Vladimir Kurtović, voditelj proizvodnje, kazao je: “Radimo u tri smjene, 24 sata kad rade ovi strojevi za plastiku, znači ove naše puhaljke. Ako ne, onda radimo 16 sati u dvije smjene, od šest do 10 navečer. Koliko proizvedemo? Zavisi, do 20.000 na presi, na ovoj mašini 30.000 lampiona u 16 radnih sati”.

Regionalno tržište

Lumen zapošljava 60 ljudi. Ono što ovdje proizvedu prodaje se, osim u BiH, i na širem regionalnom tržištu.

U popis poslovnih uspjeha ubraja se i saradnja s poznatim lancem trgovina Ikea.

Svijeće iz Gruda dospjele su i do Amerike.

Vlasnik tvornice nije se opustio zbog uspjeha. Stalna uključenost u rad kompanije zna biti naporna i stresna, no rezultati to opravdavaju.

“Ja kad bih ponovno počinjao, kad bih se ponovno rodio opet bih odabrao proizvodnju. Da li svijeće, teško je to kazati ali svakako proizvodnja. Ona je kreativnija, meni zanimljivija. Takvog sam psiho sklopa. Proizvodnja mi je draža od trgovine iako nešto i trgovine imamo”, rekao je Vekić.

Osim što je proizvođač, Vekić je u međuvremenu pokrenuo i trgovinu, a bavi se i ugostiteljstvom.

Sve mu je to omogućila odlučnost i ideja te je dodatni rad iz garaže danas milionski posao.

Ne treba odustajati, poručuje biznismen iz Drinovaca.

Izvor: Al Jazeera