HEP snižava cijene struje za domaćinstva

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. oktobra sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će za 2,15 miliona domaćinstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od šest do sedam posto, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u petak je donijela novu odredbu kojom se određuje iznos tarifa za električnu energiju, nakon čega je Uprava HEP-a odlučila smanjiti cijene za  domaćinstava.

“To je preduvjet i za druge korake i akcije. Očekujte nove pogodnosti s kojima ćemo izići vrlo skoro”, kazao je Šerić na konferenciji za novinare u HEP-u.

Ministar ekonomije Ivan Vrdoljak očekuje da HEP s novim pogodnostima iziđe za nekoliko sedmica, kako bi pokazao da može biti bolji od konkurencije.

“Nema razloga da HEP bude inferioran u tržišnoj utakmici. HEP mora biti bolji, brži i građanima povoljniji nego konkurencija, koja je dobrodošla”, kazao je Vrdoljak.

Odgovor konkurenciji

Prema podacima koje je iznio Šerić, s početkom septembra 7.600 domaćinstava strujom su snabdijevali drugi opskrbljivači.

Slovenski GEN-I i njemačka RWE Energija ranije su najavili da će na HEP-ovo sniženje odgovoriti daljnjim sniženjem svojih cijena.

„Mi se konkurencije ne bojimo, imamo svoje prednosti, možemo uvijek biti konkurentniji s cijenama“, kazao je Šerić.

Zbog sniženja cijena, u HEP-u do kraja ove godine očekuju oko 10 miliona eura manji prihod.

Izvor: Agencije