HEP planira investirati 3,5 milijardi eura

Partneri u ulaganjima u HE mogli bi biti domaći penzioni fondovi ili sami građani (Pixsell)

Hrvatska elektroprivreda (HEP) do 2016. godine planira u izgradnju novih i revitalizaciju postojećih objekata uložiti više od 3,5 milijardi eura, smanjiti broj zaposlenih za oko 3.000, a kroz provedbu plana restrukturiranja postići uštedu u poslovanju od oko 300 miliona eura, izjavio je predsjednik Uprave Zlatko Koračević.

On je kazao da se, nakon poskupljenja u maju ove godine, za sada ne očekuje daljnje povećanje cijene električne energije, ali i da je ona rezultat troškova energenata, pa će o njihovom kretanju i ovisiti.

Prema programu, HEP do 2016. godine u revitalizaciju postojećih objekata planira uložiti oko 280 miliona eura, a vrijednost nove izgradnje (TE Plomin C, HE Omb-la, HE Kosinj-Sinj…) procjenjuje se na više od 3,3 milijarde eura.

Ta bi ulaganja HEP finansirao sa oko 1,6 milijardi eura vlastitih sredstava, još oko 1,2 milijarde eura iznosi potencijal kreditnog zaduženja, a preostali dio investicija finansirao bi se iz buduće dobiti, te kroz zajednička ulaganja s partnerima.

Provođenje plana restrukturiranja, koji je sadržan i u programu rada Uprave, u konačnici bi trebo rezultirati energetskom nezavisnošću Hrvatske u 2017. godini, kada bi Hrvatska, od jedne od najvećih uvoznica, postala izvoznica energije.

Domaći partneri

Koračević je istaknuo da bi u termoelektrane (TE) mogli ulagati i strani partneri, no oni bi iz ulaganja u hidroelektrane (HE) bili isključeni, s obzirom da se radi o projektima koji se koriste nacionalnim prirodnim resursima.

Stoga bi partneri u ulaganjima u HE mogli biti domaći penzioni fondovi ili sami građani.

Ukupne uštede predviđene planom restrukturiranja procjenjuju se na oko 290 miliona eura do 2016. godine, a samo trošak radne snage za gotovo 100 miliona eura, uslijed smanjenja broja zaposlenih.

Broj zaposlenih u HEP-u ove bi godine trebao biti manji za oko 350, a najveći odljev očekuje se 2013 godine., kada bi iz firme trebalo otići oko 1.500 radnika.

U 2015. godini planiran je odlazak oko 650, a u 2016. godine još oko 500 zaposlenika HEP-a.

Izvor: Agencije