Helgi Kolvidsson: Lihtenštajn bez pritiska u Zenici

Helgi Kolvidsson: Razmišljamo od utakmice do utakmice; svaki novi meč je prilika da naš mladi tim uči na visokom nivou (EPA)

Svaka utakmica je odlična prilika da naši mladi nogometaši nauče nešto novo i da napreduju, a za to će sigurno imati priliku protiv Bosne i Hercegovine i Grčke na gostovanjima koja su pred njima ovih dana, kazao je za Al Jazeeru selektor Lihtenštajna Helgi Kolvidsson.

Lihtenštajn u četvrtak, u sklopu petog kola kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine, gostuje u Zenici protiv domaćih bh. “Zmajeva”, dok u nedjelju je gost Grčkoj u Atini.

Selekciju ove male države vodi Kolvidsson, nekadašnji reprezentativac Islanda, koji navodi kako u njegovom timu pred meč na zeničkom stadionu Bilino polje nema previše problema.

“Ekipa je u dobroj formi, ali kao što sigurno znate – uvijek može bolje. Jedino kapiten Michele Polverino ima nekih problema, dok su ostali nogometaši uredu”, navodi on na početku razgovora za Al Jazeeru.

Velika očekivanja rivala

Ističe kako današnji i nedjeljni rivali njegovog tima nisu najbolje krenuli u kvalifikacijski ciklus te kako je pred bh. i grčkim nacionalnim timom imperativ pobjede, za razliku od Lihtenštajna, koji nije pod pritiskom.

“Nakon što nisu imali uspješan početak kvalifikacija za EURO, naši protivnici imaju velika očekivanja u utakmicama protiv Lihtenštajna. Naša vlastita očekivanja od ovih, pa i svih utakmica kvalifikacija, stalno je unapređivanje našeg mladog tima i njegov rast za budućnost. Mi nemamo pritiska da osvajamo bodove, to nam je dozvoljeno”, navodi islandski strateg.

Lihtenštajn je u posljednjih 10 utakmica upisao jednu pobjedu i remi protiv Armenije te osam poraza.

No, to ne stvara probleme našem sagovorniku, niti njegovom timu, jer oni u svaki meč ulaze sa željom da unaprijede svoje iskustvo i znanje na međunarodnoj sceni.

“Razmišljamo od utakmice do utakmice. Svaki novi meč je prilika da naš mladi tim uči na visokom nivou.”

Jaki balkanski sportaši

Za selekcije sa Balkana selektor Lihtenštajna kaže kako su kvalitetne i kako sve imaju šanse za plasman na Evropsko prvenstvo.

“Dobro poznajem nacionalni tim Hrvatske, oni su jedna od najboljih selekcija na svijetu. Poznajem ih jer smo, kao reprezentacija Islanda, igrali protiv Hrvata u nekoliko od posljednjih kvalifikacijskih ciklusa, pa i na Svjetskom prvenstvu prošle godine”, ističe on.

“No, i Bosna i Hercegovina, Srbija i sve ostale balkanske reprezentacije dobro igraju i imaju dobre šanse za plasman na EP. Svaka od njih ima jake sportaše i igra tehnički potkovan nogomet.”

Lihtenštajn, kao mala nogometna nacija, mnogo toga može naučiti od Kolvidssonove domovine – Islanda, koji je posljednjih godina zabilježio zavidne rezultate na međunarodnoj sceni.

“Od Islanda možemo učiti sve što oni znaju, jer sve je moguće uraditi i postići ako imate plan i ako ste strpljivi. U Lihtenštajnu nam treba mnogo strpljenja. Treba vremena za napredak, no u ovoj maloj državi je sve blizu, pa možemo dosta raditi s igračima”, ističe selektor Lihtenštajna.

Italija na čelu grupe J

Utakmica u Zenici počinje u 20:45 sati.

Kao što je naveo Kolvidsson, Bosne i Hercegovina nije dobro krenula s kvalifikacijama.

Nakon pobjede od Armenije u prvom kolu (Sarajevo, 2:1), uslijedio je remi protiv Grčke (Zenica, 2:2), a zatim i dva poraza na gostovanjima – kod Finske (Tampere, 0:2) i Italije (Torino, 1:2).

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog sa četiri osvojena boda zauzimaju pretposljednje, peto mjesto u grupi J.

Prva je Italija s maksimalnih 12 bodova, Finska je druga sa devet, treća Armenija ima šest, Grčka je na četvrtom mjestu sa četiri, dok je jedino Lihtenštajn lošiji od Bosne i Hercegovine (bez bodova).

Izvor: Al Jazeera