Helen Mirren: Moja povezanost s mafijom

Piše: Helen Mirren

Veoma sam strastvena kada je riječ o Italiji – naročito o ljudima i mjestima Južne Italije – i tamo imam voljeni dom.

Italija ima tamnu historiju mafijaškog nasilja i političke korupcije. No, također ima i mnogo nevjerovatno hrabrih javnih službenika – policajaca, sudaca, političara – koji riskiraju vlastite živote i karijere svaki dan kako bi se izborili sa ovim unutrašnjim neprijateljem. Prijetnje koje dobijaju stavljaju i živote članova njihovih porodica pod ogroman stres.

Ovi uglavnom neopjevani heroji moraju biti priznati i dobiti podršku.

U srcu dokumentarnog filma „Veoma sicilijanska pravda“ je nevjerovatna i šokantna priča o jednom čovjeku – javnom službeniku – koji živi u strahu i čija je sloboda žestoko ograničena, samo zato jer radi svoj posao.

I ja imam lične poveznice sa događajima opisanim u dokumentarcu. Bliski prijatelj – Brizio Montinaro, arhitekt koga smo angažirali da izgradi našu kuću u Italiji – izgubio je brata 1992. godine u eksploziji mafijaškog nasilja opisanog u filmu.

Antonio Montinaro je bio policijski čuvar koji je poginuo zajedno sa poznatim tužiteljem mafije, sucem Giovannijem Falconeom, u bombaškom napadu dok je pratio sudiju na autoputu u Palermu. Falconeova žena i još dva čuvara su također poginuli.

Danas, skoro 25 godina kasnije, sudija Antonino Di Matteo istražuje kriminalni i politički kontekst iza tih i drugih ubistava i, nevjerovatno, postaje meta nevjerovatnih prijetnji zbog svog rada.

Opasno nerazumijevanje pojma

Planovi i prijetnje ubistvom sudiji Di Matteu pokazuju kako ova dešavanja iz prošlosti su i dalje živa danas.

Kako Di Matteo govori u filmu, ukoliko se Italija ne suoči i otkrije istinu o ovom tragičnom periodu iz nedavne prošlosti, događaji iz ove strašne „sezone terora“ nastavit će trovati i polarizirati italijansku politiku zauvijek.

U Italiji se malo priča o dugim suđenjima i istragama ovog perioda. Van granica, ova priča je skoro pa nepoznata.

Nadam se kako će „Veoma sicilijanska pravda“, tako što će predstaviti ova dešavanja svjetskoj publici, donijeti podršku i priznanje sudiji Di Matteu i njegovim kolegama.

Mnogi misle kako su italijanski organizirani kriminal i korupcija nekako zatvoreni u granicama Italije, no to je opasno nerazumijevanje pojma „mafija“.

Nije riječ o investiranju kriminalnih prihoda u inostranstvu ili njihovo skrivanje u međunarodnim poreznim rajevima. Kako navode italijanski istražitelji, svjetske mafije su promijenile svoje načine djelovanja. Veoma su sofisticirane, sarađuju i djeluju tiše nego ranije uz pomoć političke korupcije i infiltriranja u poslovne i finansijske svjetove.

Uprkos rezultatima nedavnog referenduma u Velikoj Britaniji i potencijalnom efektu domina na žestoko podijeljenu Europu, strastveno vjerujem kako države, više nego ikada, moraju biti budne, ujedinjene i moraju sarađivati kako bi pobijedile u borbi protiv organiziranog kriminala i političke korupcije.

Izvor: Al Jazeera