Headley osuđen na 35 godina zatvora

Headley je osuđen zbog uloge u planiranju napada u Mumbaiju u kojem je poginulo više od 160 ljudi.

SAD, David Coleman Headley, Presuda, Zatvor, Mumbai, Daood Gilani, Jyllands Posten, FBI
Headley je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili izručenje u Indiju, Pakistan ili Dansku [AP]

Amerikanac pakistanskog porijekla David Coleman Headley osuđen je na 35 godina zatvora zbog uloge u planiranju smrtonosnih napada u Mumbaiju 2008. godine, prenosi Srna.

Headley (52) je osuđen na osnovu 12 tačaka optužnice, uključujući pomaganje militantima pakistanske grupe Lashkar-e-Taiba, koji su izveli napade.

Headley je priznao krivicu pred Sudom u Chicagu 2010. godine i sarađivao sa Tužilaštvom kako bi izbjegao smrtnu kaznu i izručenje Indiji.

Više od 160 ljudi ubijeno je u napadima u Mumbaiju 2008. godine, podsjeća BBC.

Sudija okružnog suda Harry Leinenweber rekao je da odluka o presudi nije bila laka. "Nimalo ne vjerujem Headleyju kada kaže da je sada druga osoba i da vjeruje u američki način života", rekao je Leinenweber.

Promjena imena

Headley je rođen kao Daood Gilani, od oca Pakistanca i majke Amerikanke, ali je 2006. godine promijenio ime u David Coleman Headley, kako bi se u Indiji predstavio kao Amerikanac, koji nije ni musliman ni Pakistanac, rekli su tužioci.

On je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili izručenje u Indiju, Pakistan ili Dansku.

Headleyja su u oktobru uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) dok je pokušavao ući u avion za Philadelphiju. On je, navodno, Tužilaštvu rekao da je radio za Lashkar-e-Taibu od 2002. godine.

Prvobitno je optužen za planiranje napada na danski dnevnik Jyllands Posten, koji je izazvao nezadovoljstvo među muslimanima objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda.

Jedini preživjeli učesnik terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine Mohammed Ajmal Kasab pogubljen je početkom novembra u zatvoru u Indiji.

Početkom januara, biznismen iz Chicaga Tahawwur Rana osuđen je na 14 godina zatvora zbog svoje uloge u napadima 2008. godine.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.