HDZHNK: Moguć sukob lokalnog stanovništva i migranata

Konvoj autobusa s migrantima prethodno je bio zaustavljen u blizini Konjica (Al Jazeera)

HDZ Hercegovačko-neretvanskog kantona smatra nezakonitim i neprihvatljivim smještanje izbjeglica u prihvatni centar Salakovac.

“Ovakav postupak smatramo nezakonitim i jednostranim, bez obzira tko ga je i kako dogovarao, sve do trenutka dok jedino ovlašteno tijelo državne vlasti, Vijeće ministara, uz suglasnost županijskih i gradskih vlasti ne donese odluku o tom pitanju”, navodi se u saopćenju za javnost Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U saopćenju se obrazlaže da kamp Salakovac nije azilantski centar niti je kao takav verifikovan od nadležnih tijela i dodaje se da ulazak migranata u većini područja može rezultirati povećanjem broja pljački, kao i mogućih sukoba s lokalnim stanovništvom.

“Županijska tijela zadužena za javni red i sigurnost pozivamo na pojačane mjere opreza u cilju zaštite građana i njihove imovine.”

Presretnuti konvoj 

Konvoj autobusa s migrantima prethodno je bio zaustavljen u blizini Konjica, na pola puta, gdje ih je dočekala policija Hercegovačko-neretvanskog kantona i određeni broj pripadnika specijalnih jedinica policije.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je autobuse u kojima su bili migranti i izbjeglice zaustavila interventna policija naoružana dugim cijevima i da je pod prijetnjom sile naredila njihovo vraćanje u Sarajevo.

Zbog toga je najavio privođenje komesara policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilije Lasića, poručivši da neće dozvoliti kršenje Ustava i zakona.

Nakon višesatne drame zbog zabrane ulaska u Hercegovačko-neretvanski kanton migranti su stigli u izbjeglički kamp Salakovac.

“Posebice zabrinjavaju jutrošnje izjave pojedinih odgovornih osoba u povodu vraćanja autobusa s nezakonitim imigrantima s prostora Hercegovačko-neretvanske županije u kojima se navodi kako su ovakve radnje organizirane i dogovorene s vlastima Sarajevske županije, bez koordinacije s vlastima Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara na područjima kojih bi ti migranti trebali biti smješteni. Ti pojedinci moraju snositi posljedice jer svojim postupcima ugrožavaju ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Udar na ustavnopravni poredak

Ministar sigurnosti Dragan Mektić okarakterisao je današnje postupanje policije HNK-a prema migrantima kao “udar na ustavnopravni poredak”.

“Komesar je počinilac teškog krivičnog djela. Dao sam naredbu da se kontaktira tužilac. Kontaktirao sa SIPA-om i u toku dana policijski komesar [Ilija Lasić] moraće biti priveden da se izjasni na te okolnosti i te sumnje”, rekao je Mektić.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da neće dozvoliti da se na teritoriji tog entiteta formira bilo kakav sabirni centar za migrante,

“Mi razumijemo težinu tog problema, ali mi nemamo resursa da se bavimo tim pitanjem”, kaže Dodik.

On je dodao da Republika Srpska migrantima može osigurati siguran i što brži prolazak kroz taj entitet, a stacioniranje ne može i neće prihvatiti.

‘Udar na svemir’

“Ako ovi iz Sarajeva pokušaju da na prostoru Republike Srpske osmisle ili pokušaju da nešto urade u vezi sa nekim sabirnim centrom, ili ne znam kako će oni to nazvati, mi ćemo to odbaciti. Taj centar sigurno neće biti formiran u Republici Srpskoj, pa neka oni pričaju da je to udar na svemir”, istakao je Dodik.

Prema riječima Dodika, Vlada RS-a neće prihvatiti nijednu odluku Vijeća ministara ili bilo kojeg organa Bosne i Hercegovine koja se ne dogovori na nivou RS-a u vezi s migrantima.

Izvor: Agencije