HDZ-u relativna većina, SDP poražen na izborima u Hrvatskoj

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je relativna pobjednica izvanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, pokazali su izborni rezultati.

Nakon što su obrađena sva biračka mjesta, iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) su potvrđeni privremeni nepotpuni izborni rezultati.

Prema njima, HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most nezavisnih lista 13, Živi zid osam, Istarski demokratski sabor (IDS) tri, stranka Milana Bandića dva, te Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) i Neovisna lista Željka Glasnovića po jedan mandat.

Osam mandata pripada manjinskim zastupnicima.

Narodna koalicija okupljena oko SDP-a pobijedila je u četiri izborne jedinice, dok je u svim ostalima, uključujući i onu za dijasporu, pobijedio HDZ. 

Plenković najavio pregovore

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da već od ponedjeljka kreću u konkretne dogovore kako bi Hrvatska dobila novu stabilnu Vladu.

Plenković je istaknuo kako je HDZ otvoren za suradnju s onim strankama koje su im programski i svjetonazorski bliske. Najavio je da će u ponedjeljak održati sjednicu Nacionalnog vijeća, razgovarati sa svojim partnerima i dogovoriti političku platformu za  poslijeizborne razgovore.

Naglasio je kako će inzistirati da iduća hrvatska vlast bude stabilna i europski orijentirana, kako su im to poručili i europski prijatelji.

“Teme koji su oni digli u kampanji su naše teme, hrvatske i europske teme, usmjerene na budućnost i to će biti teme buduće hrvatske Vlade”, naglasio je.

Poručio je da će voditi posebnu brigu o mladima, o hrvatskom selu i ruralnom razvoju, istaknuvši da će poljoprivreda i boljitak ljudi na selu biti jedan od ključnih prioriteta nove Vlade. Također, vodit će računa o radnicima jer je HDZ stranka koja u fokus stavlja pojedinca, njegovu odgovornost i poduzetništvo, a zalagat će se i da prava radnika budu kvalitetno uređena te će se boriti za bolji položaj umirovljenika.

Podsjetio je kako je njihov program bio usmjeren na budućnost, gospodarstvo, konkurentnost i nova radna mjesta, demografsku i natalitetnu politiku, snažne institucije i društvenu solidarnost i uključenost. Smatra da su te njihove ključne poruke bile prepoznate od većine birača.

Milanović: Hrvatskoj treba stabilna vlada

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u ime Narodne koalicije, nakon objave privremenih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, više puta je u izbornom stožeru koalicije ponovio kako je Hrvatskoj potrebna stabilna vlada.

“Hrvatskoj treba stabilna vlada, a koja će to vlada biti u ovom trenutku ne znamo. Stojimo na raspolaganju i svatko od nas treba zatomiti svoje osobne ambicije i taštine i staviti se na raspolaganje državi jer više na ovakav način kao posljednjih osam mjeseci ne može” rekao je Milanović.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je HDZ-u i SDP-u da im počinje teći rok od pet dana da se izjasne o jamstvima koje je Most zatražio u zamjenu za potporu novoj Vladi, istaknuvši kako je to tek pet posto od onoga što su te stranke obećavale svojim biračima.

“Jamstva su pet posto onoga što su oni obećavali svojim biračima, odnosno samo pet posto onoga što se uistinu treba uraditi. Ako doista drže do građana, do sebe i do države nadam se da ćemo postići u tome dogovor, da ćemo također postići dogovor i oko krupnih reformi koje Hrvatskoj trebaju, a za koje su već jednom dali svoju suglasnost. Hrvatska ima pravo nadati se boljoj budućnosti”, poručio je Petrov iz izbornog stožera Mosta.

“Nećemo se cjenkati ni s jamstvima niti s povjerenjem građana. Ako im je stalo do državnih interesa i ravnopravnosti građana onda to mogu pokazati svojim djelima, a ne riječima kroz sva jamstva koja smo zatražili. Nama je stalo jer tako vidimo svoju zemlju i od toga nećemo odstati”, rekao je.

Jamstva, kaže, jamče da će Hrvatska biti korak bliže uređenoj, demokratskoj pravednijoj državi koja ima pravo na budućnost. “Oni koji pristaju na sve njih mogu očekivati našu podršku”, kazao je.

SDP-u i HDZ-u je poručio da si uzmu tjedan dana, da se “ispreslože kako god mogu da to ne bi radili usred mandata”.

“Ako im je ovo što tražimo teško i ako nas mogu zaobići neka to naprave odmah”, poručio im je dodavši da se Most za reforme može boriti i iz saborskih klupa. “A, ako pristanu to je nama zalog za povjerenje da su spremni proći kroz mukotrpan proces reformi i promjena koje nasušno trebaju Hrvatskoj”, naglasio je lider Mosta.

Manjine birale u posebnoj jedinici

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su predsjednik i članovi SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević.

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će Robert Jankovics, a za zastupnika talijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i lani, osvojio Vladimir Bilek.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu.

Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj.

Izvor: Agencije