HDZ smijenio sa funkcija Stiera i Kovača

Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier prošle godine podnio je ostavku na mjesto hrvatskog šefa diplomatije (Reuters)

Politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice Davor Ivo Stier i međunarodni tajnik stranke Miro Kovač smijenji su sa svojih pozicija, odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a većinom glasova.

Predsjednik HDZ-a i premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se Stieru i Kovaču zahvalio na suradnji.

Plenković je kazao da su smijenjeni na njegov prijedlog, te da oni ostaju članovi stranke.

Na te su funkcije imenovani Lovro Kuščevića i Davor Božinović.

Kuščević politički, Božinović međunarodni tajnik

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao je da je Kuščević novi politički tajnik stranke, a Božinović međunarodni tajnik.

Upitan o razlozima razriješenja Stiera i Kovača, rekao da je u politici povjerenje najvažnije načelo.

Ponovio je da je Stier prije godinu dana protivno njegovoj volji napustio Vladu, te da njihova suradnja više nije bila onako intenzivna niti konstruktivna kao što je bila kao prije godinu i pol dana.

Vezano uz međunarodnog tajnika Kovača, Plenković je kazao kako je procijenio da ne postoji dovoljan stupanj povjerenja između njih dvojice, stoga je odlučio povjeriti tu dužnost Božinoviću.

Plenković je pojasnio i da su troje članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila protiv razrješenja Stiera i Kovača, a svi drugi su to podržali.

Saborskom Klubu zastupnika HDZ-a predloženo je da novi potpredsjednik kluba bude Ante Sanader, a Sunčana Glavak, koja je nedavno s mjesta glasnogovornice Vlade prisegnula kao saborska zastupnica, imenovana je Plenkovićevom savjetnicom.

Protiv Istanbulske konvencije

Prema medijskim napisima, očekivalo se da će članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na sjednici, prvoj nakon Općeg izvještajnog sabora HDZ-a, kako je najavljeno, osim o aktualnoj političkoj situaciji, raspravljati i o smjenama političkog i međunarodnog tajnika HDZ-a, zbog njihovih kritika na smjer kojim ide HDZ.

Stier i Kovač bili su, također, među onima u HDZ-u koji nisu podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije i u Saboru su glasovi protiv.

Stier je u lipnju priošle godine podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova.

Prema medijskim napisima, navodno je bio nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s Hrvatskom narodnom strankom, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom.

Ministar uprave Lovro Kuščević je, upitan prije sjednice hoće li se razgovarati o smjeni Stiera i Kovača, kazao da se svi članovi stranke moraju “ubaciti u kolosjek kojim ide stranka”.

‘Ne previše iskakati’

“HDZ dobro vodi ovu državu, daje maksimalne napore da bi nas izvukla iz krize i podigla životni standard građana. Mislim da se gospoda [Stier i Kovač] moraju uklopiti u te okvire, a ne previše iskakati”, rekao je Kuščević, kako je prenijela Hina.

Član Predsjedništva i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je kako lider HDZ-a ima njegovo apsolutno povjerenje.

Dodao je kako je Plenković imao njegovo povjerenje kada je Stiera i Kovača predlagao na te funkcije, a dođe li do prijedloga za njihovu smjenu imat će, tvrdi, njegovo povjerenje “za svoj stav i ako ih daje na razrješenje”.

Izvor: Agencije