HDZ se odlučio za sastavljanje nove većine

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je nakon sjednice Središnjeg odbora stranke da se HDZ odlučio za sastavljanje nove većine, a cilj je da ona bude kvalitetna te je otklonio mogućnost dalje suradnje s Mostom.

“Imamo predispozicije da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je. Rekao je kako ciljaju da nova većina bude kvalitetna jer ovo se, kako kaže, više ne smije ponoviti. 

Mogućnost daljnje suradnje s Mostom nezavisnih lista je otklonio jer bi, kako je dodao, tog “ringišpila bilo previše”.

Na Predsjedništvu stranke se razgovaralo i o mogućnosti da on da ostavku u Vladi i zaključeno je da to ne učini jer je HDZ već učinio previše ustupaka, rekao je.

Ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a.

Karamarko: Brkić me nije kritizirao, bila je diskusija

Nije precizirao na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Sabru ili izlaskom HDZ-ovih ministara iz Vlade.

Rekao je i da je pozvao ministre da rade svoj posao jer je važno da ministarstva funkcioniraju.

Na pitanje ima li većinu za opoziv premijera u Saboru, odgovorio je kako se o tome razgovara, a potvrdio je kako je “teoretski moguće” da se o opozivu premijeru u Saboru odluči prije rasprave o oporbenom prijedlogu da se njega [Karamarka] opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade.

“Moguće je teoretski. Mi ciljamo na to da, ako dođe do sastavljanja nove većine, da ona bude kvalitetna, jer ovo iskustvo koje smo imali ne bismo s nikim više htjeli ponoviti, ne daj Bog”, rekao je Karamarko.

Neslužbene informacije da je njegov zamjenik Milijan Brkić na sjednici Predsjedništva stranke zatražio da se povuče iz Vlade Karamarko negira.

“Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade, da dam ostavku. Naravno, to nije bilo na glasovanju zaključak je bio ‘ne’, iz jednostavnog razloga što je HDZ već učinio previše ustupaka ii više to ne možemo raditi. Što bismo na taj način osigurali? Da gospodin Orešković vodi i dalje vladu HDZ-a i Mosta, mislim da je to nesuvislo, jer bez nas nema uporište u parlamentu. Doista jedna inverzna i malo neobična situacija”, kazao je.

Na ponovljeno pitanje je li ga Brkić kritizirao na Predsjedništvu odgovorio je: “Nije me kritizirao, nego je bio jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol mogućnost da se povučem iz Vlade, što bi to značilo za stranku, za Most, za premijera itd. i onda se razvila diskusija. Nikakva kritika, jer ovo je situacija koja je dosta zapletena, ne možemo sad tu kritizirati jedni druge, situacije je kakva jest”.

Petrov: Hrvatska zbog Karamarka u podređenoj poziciji

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je nešto kasnije da je Hrvatska danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji, kazao je, predstavlja teret i snosi političku odgovornost, te je pozvao HDZ da pokaže je li demokratska stranka.

Petrov je pozvao HDZ, “stranku koja u sebi nosi naziv demokratska”, da pokaže da je demokratska, “a ne faraonska stranka u kojoj jedna osoba odlučuje što će se dogoditi s državom”.

“Zaista se nadam da će u toj stranci znati za termin politička odgovornost”, kazao je Petrov u kratkoj izjavi za medije.

Vezano uz mogućnost preslagivanja u Hrvatskom saboru o kojoj govori Karamarko, Petrov je rekao da kada bi to Karamarko i htio napraviti s Mostom, Most na to nikada ne bi pristao. “Za nas je uvijek vrijedilo ‘Hrvatska u srcu, a ne Hrvatska u džepu'”, rekao je.

Poručio je kako je “na savjest svakome tko Karamarka pokuša na taj način spasiti u Saboru”. 

Također je kazao kako, što se Most neće pristati na preslagivanje te da je to savjet svakome tko pokuša Karamarka na takav način spasiti u Saboru.

Sjednica predsjedništva HDZ-a u subotu trajala je tri sata dulje nego što je planirano. Središnji odbor potom je, među ostalim, potvrdio imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo i o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku, šefu HDZ-a i čelniku Mosta nezavisnih lista Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

Povišeni tonovi i nepovjerenje Oreškoviću

Neslužbene informacije govore kako je na sjednici Predsjedništva zauzet stav da će se od premijera Tihomira Oreškovića tražiti ostavka, a ako je ne podnese, HDZ će u Saboru pokrenuti proceduru njegova opoziva, prenosi Hina.

Stranački kuloari govore kako je bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a. 

Orešković je kazao da su odnosi šefa Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Karamarka i šefa Mosta nezavisnih lista Petrova postali prevelik teret za Vladu i Republiku Hrvatsku.

Orešković je rekao kako poziva Karamarka i Petrova da se povuku “u nacionalnom interesu kako bi ova Vlada mogla nastaviti sa započetim reformama, čije rezultate već vidimo”.

Tomislav Karamarko odbio je potom poziv premijera za njegovom ostavkom na dužnost potpredsjednika Vlade te rekao kako Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a.

Pozivi na izbore

U međuvremenu stižu reakcije na aktualnu političku krizu. Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS) u subotu je jednoglasno odlučio sve postojeće političke sporazume, uključujući onaj s Domoljubnom koalicijom, zbog nepoštivanja dogovorenih programskih sadržaja, staviti izvan snage, izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak zauzeo se za raspisivanje prijevremenih izbora izjavivši da bi ‘vrbovanje’ i potkupljivanje zastupnika radi preslagivanja nove saborske većine bilo ‘kazneno djelo’.

Hrvatski laburisti – Stranka rada pozvali su parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Hrvatskoga sabora, a predsjednicu Republike Hrvatske da u što kraćem roku raspiše izvanredne izbore, već prije ljeta, priopćeno je u subotu iz te stranke. 

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 – Stranka rada i solidarnosti, komentirajući aktualnu krizu vlasti izjavio je u subotu da je rezultat ove situacije izvjestan – ili preslagivanje u roku od dva tjedna ili mjesec dana najkasnije, ili novi izbori, a njegova stranka bit će opet rješenje, ili u preslagivanju ili na novim izborima. 

Nevladina organizacija GONG od svih saborskih zastupnika zatražila je u subotu preuzimanje političke odgovornosti činom samoraspuštanja Hrvatskog sabora već u ponedjeljak, a od Predsjednice Republike da izvanredne parlamentarne izbore raspiše najkasnije za 17. srpnja.

Predsjednik HDZ-a u petak je, osim neprihvaćanja ostavke, rekao i kako bi bilo dobro da Orešković da ostavku.

Karamarko traži pojašnjenje u vezi SOA-e

Naglasio je kako poziv za ostavkom ne može prihvatiti jer je HDZ pobjednička stranka sa najviše zastupnika u Hrvatskom saboru.

“Za Domoljubnu koaliciju na prošlim parlamentarnim izborima glasovalo je oko 800 tisuća ljudi, a za premijera Oreškovića njih 76 u Hrvatskom saboru, nakon dogovora Mosta i HDZ-a”, rekao je Karamarko.

Izrazio je čuđenje zašto je premijer Orešković sada zatražio njegovu ostavku nakon što ga je više puta podržao, sudjelovao na Općem saboru HDZ-a te kada se u gospodarstvu odvijaju pozitivni procesi.

Pozvao ga je i da objasni svoj sastanak u SOA-i zbog kojega je po prvi puta otkazana sjednica Vlade iako je Vlada nadređena SOA-i. 

Smatra da mu je Orešković kao potpredsjedniku Vlade zaduženom i za nacionalnu sigurnost dužan to objasniti te reći javnosti o čemu se radi jer, kazao je, ne bi bilo dobro da se SOA i druge sigurnosne službe pojavljuju u izbornim situacijama ili preslagivanjima.

Poručio je i da nikog neće povlačiti za rukav kako bi se spasila Vlada već da preostaje novo preslagivanje ili novi izbori, a HDZ je spreman je na obje solucije.

Smatra, međutim, da bi novi izbori oduzeli mnogo vremena i puno koštali pa je skloniji novom preslagivanju, ali u njemu nema mjesta za Most.

Petrov inzistira na Karamarkovoj ostavci

U Mostu se, rekao je, nisu pokazali vjerodostojnim partnerima i cijelo su se vrijeme ponašali kao da su opozicija, ocijenio je predsjednik HDZ-a.

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da je spreman podnijeti ostavku ako će to pridonijeti stabilnosti Hrvatske, ali i dalje inzistira na ostavci Tomislava Karamarka.

Vlada je nedavno na telefonskoj sjednici odbila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. Šest ministara iz redova Mosta i Petrov glasali su za Karamarkov opoziv, ali je većina iz redova HDZ-ove Domoljubne koalicije bila protiv.

Most traži ostavku Karamarka zbog navoda o poslovnom odnosu njegove supruge Ane Karamarko i konzultanta MOL-a, mađarske kompanije s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove o INA-i.

Državna komisija istražuje Karamarka zbog navoda o sukobu interesa.

Ukoliko apsolutna većina saborskih zastupnika, njih 76, odluči uskratiti povjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, on će, po slovu zakona, biti prisiljen napustiti poziciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije