Oglasi

HDZ pobijedio u Lici, dobio duplo manje glasova nego 2017.

Na izborima u maju 2017. godine lista Hrvatske demokratske zajednice koju je nosio isključeni Darko Milinović osvojila je 18 mandata, a sada 13.
Darko MilinovićDarko Milinović je izjavio da je više od 20 posto glasova respektabilan rezultatKristina Štedul Fabac/Pixsell

Koalicija Hrvatske demokratske zajednice pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, no dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima u Hrvatskoj prije nepune dvije godine.

Birati županijsku skupštinu u svibnju 2017. godine moglo je 44.700 birača, blizu 1.50o više nego u nedjelju.

To je pravo tada iskoristilo njih 26.750, odnosno gotovo 60 posto, a u nedjelju blizu 22.150 birača, ili 51, 2 posto.

Za HDZ-ovu listu u svibnju pretprošle godine glasovalo je 14.045 birača (55,3 posto), a za listu sa istim strankama, uz dodatak HBS-a, u nedjelju je glasovalo njih 7.631 (35,4 posto), prenosi Hina.

Manje glasova dobila je i opcija Karla Starčevića, koji je prije dvije godine na izbore izašao s nezavisnom listom i dobio 5.800 glasova (22,8 posto), a u nedjelju je nosio listu Hrvatske stranke prava i dobio blizu 3.700 glasova (17,2 posto).

SDP bez ijednog mandata

Najdrastičniji pad potpore birača ima Socijaldemokratska partija, za koju je u svibnju 2017. glasovalo 2.650 birača (10,5 posto), a u nedjelju svega 851 (3,9 posto), te Hrvatsko solcijalno-liberalna stranka, koju je podupiralo 1.350 birača, a sada svega 603.

Predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski dao je ostavku na tu funkciju u ponedjeljak zbog toga što na prijevremenim izborima ta organizacija SDP-a nije osvojila nijedan mandat u Skupštini Ličko-senjske županije.

Blagi pad potpore, sa 1.540 na 1.156 birača (sa šest na 5,4 posto), bilježi Samostalna demokratska srpska stranka.

"Novi" akteri na ličkoj političkoj sceni, bivši HDZ-ovac i član Predsjedništva te stranke, a sada nezavisni Darko Milinović - koji je u rujnu prošle godine isključen iz stranke - i nezavisni Ante Dabo te stranke Živi zid i stranka Milana Bandića "uzeli" su u nedjelju zajedno više od 7.600 glasova.

Milinović: Politička bitka s vrhom države

U novom sazivu skupštine Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 iz HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe, te dva s liste SDSS-a.

Na izborima u svibnju 2017. godine lista HDZ-a koju je nosio Milinović osvojila je 18 mandata, NL Karla Starčevića sedam, SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS.

Milinović je u nedjelju navečer izjavio kako je očekivao bolji izborni rezultat, no da više od 20 posto glasova predstavlja respektabilan rezultat, jer su "vodili političku bitku s vrhom države, s vrhom HDZ-a."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.