HDZ-ovi partneri o mogućnosti da Bandić uđe u Vladu

Milan Bandić
Milan Bandić nedavno je oslobođen krivice u procesu u slučaju 'Štandovi', optužen je i u slučaju 'Agram' (EPA)

Snažan rast broja saborskih zastupnika koji su se priključili saborskom Klubu stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti potaknuo je medijske napise u Hrvatskoj da bi Bandić “mogao zatražiti i ulazak u Vladu”, s obzirom na to da sada kontrolira dvostruko više zastupnika od Hrvatske narodne stranke, strateškog partnera Hrvatske demokratske zajednice  vladajućoj koaliciji.

Saborski klub zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u u posljednje je vrijeme narastao na deset članova, a prema medijskim nagađanjima, očekuje se i daljni rast, iako je na početku ovoga saziva Bandićeva izborna lista osvojila samo jedan mandat.

Na pitanje hoće li ući u Vladu, Bandić je ustvrdio kako je jedini iz politike “preživio svih 28 godina” te podsjetio da je bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uvjetovala tadašnjem predsjedniku Socijaldemokratske partije Ivici Račanu da se svi mogu kandidirati za gradonačelnika osim Bandića, a bez obzira na njezin uvjet on se kandidirao i pobijedio.

HNS očekuje ostanak u Vladi

Što se tiče širenja njegovog Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru, kojem bi se navodno trebala pridružiti i bivša zastupnica SDP-a Milanka Opačić, Bandić je odgovorio kako je “Milanka Opačić divna dama”, s kojom je 1991. godine krenuo s Peščenice, a za dolazak u njegovu stranku neka novinari pitaju one koji dolaze u stranku.

Najavio je da će o širenju svojih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini govoriti za mjesec dana.

U ponedjeljak su na medijske napise stigla prva upozorenja nekih od koalicijskih partnera vladajućoj HDZ da bi njima ulazak Bandićeve stranke u Vladu bio neprihvatljiv.

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj u ponedjeljak je najavio da HNS neće sudjelovati u Vladi ako u nju uđe Bandić – koji okuplja četvrtu političku snagu u Saboru – te da će HNS-ovi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napustiti Vladu.

“Mislimo da do toga ipak neće doći. Mi smo prije godinu i pol dali povjerenje Andreju Plenkoviću i ovoj Vladi i apsolutno ne očekujemo da će do toga doći. No, ako već idemo ‘što bi bilo, kad bi bilo’, aposlutno nema mjesta podršci Bandiću u Vladi niti njegovim suradnicima iz Neovisnih za Hrvatsku u Zagrebačkoj skupštini”, rekao je Čuraj, kako prenosi Hina.

HSLS je i dalje partner HDZ-a

“To, prije svega, znači da HNS neće sudjelovati u takvoj Vladi. Mislim da su naši motivi ulaska u Vladu bili jasni, prije svega, obrazovanje, a tu je bilo prepreka od onih kojima svaka promjena nije dobra, a konkretno i od gospodina Bandića. Mi sigurno ne možemo nastaviti raditi ono što smo građanima obećali ako u Vladu uđe netko tko je protiv toga”, poručio je.

Upitan što je to toliko privlačno da zastupnici idu Bandiću, pa i bivša HNS-ovka Marija Puh, koja je nedavno prešla zagrebačkom gradonačelniku, Čuraj je odgovorio: “HNS uvijek ostaje otvoren za sve ljude koji žele podržati ono što mi radimo i pridonijeti projektima iz obrazovanja i graditeljstva i svemu onome što radimo. Ja se nadam da će netko prepoznati i to. Ako netko ima neke druge interese, dobrodošao je da ih ispunjava negdje drugdje. Morate pitati njih zašto idu. Ja nisam čuo neki dobar razlog kod kolegice Marije Puh”, zaključio je Čuraj.

I predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke Darinko Kosor rekao je u ponedjeljak, odgovarajući na upite novinara u Saboru, da će HSLS napustiti vladajuću koaliciju ako Bandić uđe u Vladu.

“Za razliku od drugih koalicijskih partnera, HSLS je HDZ-ov partner od prije izbora, kada sam s Plenkovićem radio tu koaliciju, za koju nitko tada nije vjerovao da će pobijediti na izborima. Tada smo se dogovorili da ćemo raditi poštenu Hrvatsku. Kada bi sada dopustili da se Vlada mijenja temeljem političke korupcije, to više ne bi bio naš dogovor. I dalje vjerujem da se to neće dogoditi, prije svega da Plenković to neće napraviti zbog sebe. Ako bi se to slučajno dogodilo, mi više nećemo biti dio vladajuće koalicije”, izjavio je novinarima predsjednik HSLS-a Kosor.

HDZ ne odgovara na hipotetska pitanja

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je, pak, u ponedjeljak kako nema rekonstrukcije Vlade i da Bandić nije tražio razgovor na tu temu, niti za to ima potrebe te podsjetio kako su pred Vladom još dvije godine mandata.

“Podebljanje broja zastupnika u Bandićevu Klubu jako puno govori o strankama i klubovima iz kojih dolaze ti zastupnici, koji dodatno pojačavaju Bandićev Klub. Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine”, odgovorio je Bačić na upite novinara u Saboru.

Upitan što će odgovoriti ako Bandić zatraži mjesto u Vladi, Bačić je rekao da “neće odgovarati na hipotetska pitanja ‘što će biti ako bude'”.

Pred Vladom su, rekao je, još dvije godine mandata te ne može nagađati hoće li biti kakve rekonstrukcije, ali u ovom trenutku nikakve riječi, pitanja, prijedloga o rekonstrukciji Vlade, kako je rekao, nema.

“Prisiljavate me da odgovaram na ta pitanja, ali nema rekonstrukcije Vlade. Gospodin Bandić nije tražio razgovor na tu temu, niti o tome razmišljamo niti za to ima potrebe”, izjavio je novinarima predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Bačić je podsjetio kako je “vladajuća koalicija stabilna već dvije godine, neovisno o tome je li se Klub Milana Bandića posljednjih dana proširio, jer je to za stabilnost vladajuće koalicije irelevantno”.

‘Važno je da je većina stabilna’

“Mjesecima smo imali stabilnu većinu. Kao predsjednik Kluba, nijednom nisam bio u poziciji da se neugodno iznenadim jer nemamo kvorum i dovoljnu većinu za donošenje bilo kakvih odluka u Saboru. Bili smo stabilni sa 77 ruku, a je li većina sada 79 ili 80, u bitnome, što se nas u HDZ-u tiče, nije relevantno”, poručio je.

“Ne sekiraju me motivi onih koji ulaze u Bandićev Klub, je li to zato da se ovaj mandat odradi do kraja i oni budu zastupnici, jer inače ne bi. Meni je važno da je većina stabilna. Hoće li ona biti podebljana s jednim, dvoje ili troje zastupnika, nije relevantno. To što dio oporbenih zastupnika nije zadovoljan radom svojih klubova, pa se zbog toga priključuju Bandićevom klubu, o tome i njihovim motivima ne želim špekulirati, ali pretpostavljam da je riječ o nezadovoljstvu vlastitom pozicijom u svom klubu ili stranci”, ocijenio je Bačić.

Na pitanje što “poručuje HSLS-u”, iz kojeg kažu idu iz Vlade ako Bandić uđe, Bačić je istaknuo kako im “poručuje da nastave surađivati s HDZ-om u ovoj vladajućoj većini”.

Bačić je rekao kako se ne slaže s “ocjenom” da se zastupnici koji prelaze Bandiću “gade” javnosti i smatra to prilično grubom ocjenom.

“Svaki zastupnik ima svoje ime i prezime, svoj put i svoju budućnost, a već sam vam rekao zašto mislim da napuštaju svoje stranke koje su osnivali”, kazao je.

Sudski procesi protiv Bandića

“Ne bih optuživao ni zastupnike, ni stranku Milana Bandića za političku korupciju, zadnja sam osoba koja na temelju ‘rekla-kazala’ donosi stavove i ne želim na taj način razgovarati. Što se tiče izjava [predsjednika HNS-a] Ivana Vrdoljaka, ako ima kakvu informaciju, neka je proslijedi tamo kamo je takvim informacijama mjesto. Ja o političkoj ili bilo kakvoj drugoj korupciji nemam saznanja”, poručio je Bačić.

Zagrebački gradonačelnik Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac nedavno su oslobođeni krivnje u slučaju “Štandovi”, u kojem ih je Ured za suzbijanje korupcije i organizirani kriminal – USKOK teretio za pogodovanje udruženju “U ime obitelji” na štetu grada.

Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu, optužen i u slučaju “Agram”.

Izvor: Agencije