HDZ: Jednoglasno za Marića kao mandatara

Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku da se predsjedniku Vlade Hrvatske Tihomiru Oreškoviću izglasa nepovjerenje u Hrvatskom saboru, a da je mandatar HDZ-a za sastav nove Vlade Zdravko Marić, izjavili su u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva glavni tajnik stranke Domagoj Milošević i ministar financija Zdravko Marić.

HDZ se odlučio za Marića kao kandidata, rekao je Milošević, ustvrdivši da će HDZ za tu odluku imati 76 ruku u Hrvatskom saboru.

Također je najavio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru glasovati o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

“HDZ misli da bi u velikoj većini zemalja EU, nakon što su svi svima iskazali nepovjerenje u Vladi, bilo prirodno da premijer sam da ostavku”, izjavio je Milošević novinarima nakon trosatne sjednice Predsjedništva HDZ-a. Naglasio je i kako postoji parlamentarna većina koja je spremna poduprijeti Vladu s Marićem na čelu.

Milošević je rekao i da između Marića i Oreškovića postoji bitna razlika.

“Marić razumije politički kontekst, bio je u bivšim vladama, poznaje političke igrače na sceni te razumije političke odnose. Uz to, ima nesporan profesionalni kredibilitet u financijama i gospodarstvu te iskustvo i u javnom i privatnom sektoru”, istaknuo je.

Marić je izjavio kako je na Predsjedništvu rekao da je počašćen odlukom da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade.

“Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost. Svima nam je u interesu da se stvari stave u red i mir”, izjavio je Marić, kako prenosi Hina.

U Zagrebu je završila sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, na kojoj su, iza zatvorenih vrata jednog zagrebačkog hotela, kako javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, u proširenom sastavu sudjelovali i HDZ-ovi ministri, a stigao je i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

Među njima je bio i ministar financija Zdravko Marić, kojeg je prošli tjedan Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici predložilo za novog mandatara za sastavljanje vlade Hrvatske.

Prije početka sjednice članovi Predsjedništva HDZ-a, kao ni ministri, novinarima nisu željeli dati nikakve izjave.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uoči sjednice nije želio reći ima li njegova stranka u Hrvatskome saboru 76 glasova, potrebnih za sastavljanje nove većine bez Mosta, ali je i poručio je kako su izbori zadnje što HDZ želi jer bi oni značili gubitak vremena i novca.

S druge strane, čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov prije nekoliko je dana poručio da Karamarko mora pokazati većinu od 76 zastupnika.

Ukoliko nje nema, za Most su izbori jedina opcija.

Most uvjerava u svoje jedinstvo

U Mostu uvjeravaju kako je njihovih 12 zastupnika u Saboru jedinstveno, kako čvrsto stoje iza premijera Tihomira Oreškovića i prihvatljivo im je jedino da nastavi funkcionirati ova Vlada HDZ-a i Mosta, s premijerom Oreškovićem na čelu, ali bez Karamarka.

“Na tako nešto HDZ, barem za sada, ne pristaje. Ali, na drugoj strani, također, traje još jedno prikupljanje potpisa – i oporba pokušava skupiti tih famoznih 76 zastupnika, i to za raspuštanje Sabora, jer njima su cilj novi izbori, a tih 76 potpisa za samoraspuštanje Sabora značilo bi najbrži mogući način da se dođe do tih izbora”, izvještava Martina Kiseljak.

Prošla sjednica Predsjedništva HDZ-a je bila burna.

Neki članovi zahtijevali su da HDZ odustane od zahtjeva za opozivom premijera i da se ostane u vladi s Mostom te da se Karamarko povuče s mjesta prvog potpredsjednika Vlade.

Mnogi analitičari smatraju da bi u eventualnoj novoj većini koju bi skupio HDZ bio mnogo partnera te bi to zbog toga ponovno mogla biti nestabilna vlada.

Orešković je nedavno pozvao Karamarka i Petrova da odstupe s dužnosti potpredsjednika Vlade jer, kako je kazao, njihov međusobni sukob šteti Hrvatskoj.

Karamarko je to odbio, rekavši da ide u preslagivanje vladajuće većine bez Mosta te su u HDZ-u pokrenuli postupak opoziva premijera.

Traži se ostavka Karamarka

Vlada je nedavno, na telefonskoj sjednici, odbila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Karamarku.

Šest ministara iz redova Mosta i Petrov glasali su za Karamarkov opoziv, ali je većina iz redova HDZ-ove Domoljubne koalicije bila protiv.

Most traži ostavku Karamarka zbog navoda o poslovnom odnosu njegove supruge Ane Karamarko i konzultanta MOL-a, mađarske kompanije s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove o INA-i.

Državna komisija istražuje Karamarka zbog navoda o sukobu interesa.

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.

Izvor: Al Jazeera i agencije