Oglasi

HDZ dobio novi Statut

Nakon punih 18 godina, HDZ je dobio novi Statut koji stvara okvir za kvalitetnije djelovanje stranke, poručuje se.

Plenkoviću je najopasnija opozicija unutar HDZ-a

Nakon punih 18 godina, Hrvatska demokratska stranka (HDZ) dobila je novi Statut koji, kako kažu, stvara okvir za kvalitetnije djelovanje stranke, jača položaj mladih i žena.

Tim dokumentom, prihvaćenim na Općem saboru stranke, dijelom se reformiraju tijela stranke: Nacionalno vijeće i Središnji odbor spajaju se u Nacionalni odbor, Predsjedništvo ima uži i širi sastav, što bi mu trebalo omogućiti učinkovitiji i brži rad, prenosi Hina.

Uređuje se i direktno, po principu 'jedan član – jedan glas', biranje predsjednika HDZ-a, njegovog zamjenika i četiri potpredsjednika, do sada ih je bilo šest i birali su se na stranačkom saboru.

Novi Statut uvodi institut unutarstranačkog referenduma, propisuje suspenzija člana nad kojim je pokrenuta istraga.

Demokratizacija stranke

To je moderan Statut koji će demokratizirati rad stranke, rekao je zaključno predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Sabor je Statut donio sa tri glasa protiv, koliko je izaslanika bilo za, nije rečeno.

Gotovo 5.000 izaslanika i članova Hrvatske demokratske stranke okupilo se u Zagrebu na izvještajnom saboru stranke.

Izvještajni sabor održao se u nepovoljnom političkom trenutku za predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića, čija je vlada pogođena aferom Hotmail - vezanom za izradu zakona o Agrokoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.