HDZ 1990: Neka se Čović iseli iz BiH

Dodatno ću mobilizirati hrvatski narod kako bih ga upozorio na to što radi brojniji narod, upozorio je Čović (Reuters)

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice 1990 i delegat u Klubu Hrvata koji djeluje u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska Mijo Perkunić smatra neprihvatljivim poziv čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića o preseljenju Hrvata.

Prema pisanju bh. medija, Čoviće je na manifestaciji “Lipanjska zora” najavio izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, tvrdeći da se “neće na tome ostati, već da će Hrvati u reorganiziranoj Bosni i Hercegovini živjeti na prostoru kojeg je oslobodilo i obranilo Hrvatsko vijeće obrane”.

“Hrvatima je dosta iseljenja i preseljenja, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Pozivam Čovića da se on iseli kako bi Hrvati mogli funkcionalno djelovati unutar Bosne i Hercegovine”, rekao je Perkunić novinarima u Banjoj Luci.

‘Čović nije mjerilo koliko je ko Hrvat’

Perkunić je pozvao predsjednika HDZ-a 1990 Iliju Cvitanovića da zbog, kako je rekao, takve Čovićeve politike, što prije sazove sjednicu Predsjedništva i Središnji odbor stranke kako bi zauzeo stav o istupanju iz Hrvatskog narodnog sabora, a da Cvitanović preuzme lidersku poziciju u vođenju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“To je jedina šansa koja je još preostala Hrvatima da bi ostali u Bosni i Hercegovini”, ustvrdio je Perkunić.

Po njegovim riječima, “Čović nije mjerilo koliko je tko Hrvat”.

“Izjavom o preseljenju Hrvata Čović je pokazao svoje pravo lice i da je čovjek sukoba i manipulacija. Što on više izaziva sukobe, sve je manje Hrvata u Bosni i Hercegovini”, smatra Perkunić.

Izvor: Agencije