HDP: Tužbe protiv novinara su pritisak na istinu

Praksu da se tuže medijske kuće, novine ili portali sve više zamjenjuju građanske parnice protiv novinara (EPA)

Hrvatsko društvo pisaca – HDP izrazilo je u saopćenju zabrinutost zbog sve većeg broja tužbi protiv novinara u građanskim parnicama, koje ocjenjuju do sada neviđenim pritiskom na javno izgovorenu istinu, pri čemu se sudstvo koristi kao institucija cenzure.

“Hrvatsko društvo pisaca izražava ozbiljnu zabrinutost i zgražanje zbog sve većeg broja sudskih tužbi protiv novinara i pisaca koji su, obavljajući svoj posao, izvrgnuti stalnim sudskim progonima. Tužbe protiv novinara u građanskim parnicama i veliki novčani iznosi koje su po završetku tih parnica obavezni platiti predstavljaju do sada neviđeni pritisak na javno izgovorenu istinu i pravo građana ove zemlje da tu istinu saznaju”, ističu iz HDP-a.

Praksu da se tuže medijske kuće, novine ili portali, dodaju, sve više zamjenjuju građanske parnice protiv novinara, nanoseći im tešku materijalnu štetu, a takvo postupanje omogućuju sadašnji zakoni, koje hitno treba mijenjati, pozivaju iz HDP-a.

Nemjerljivu štetu, ističu iz HDP-a, “trpi i čitavo društvo, jer se sudstvo ovdje koristi kao institucija cenzure i, što je još gore, šalje novinarima poruku da sami sebe cenzuriraju prije nego što ih cenzuriraju sudovi s nekoliko desetaka tisuća kuna”.

“Otkako postoji samostalna Republika Hrvatska, još nije bilo ovako perfidnog i bezočnog pohoda politike, centara moći i pojedinaca protiv javno izgovorene istine. U svijetu obrnutih vrijednosti, koje ovdje vladaju, sada možda i više nego u nekim prošlim razdobljima, skupo se plaća javno izgovorena istina. A bilo bi normalno, kao što je uobičajeno u civiliziranom svijetu, da se duševna bol naplaćuje samo za laži i klevete”, piše u saopćenju.

Presuđuje se i književnosti, kulturi i slobodi

“Naši kolege, članovi HDP-a, Jurica Pavičić, Ante Tomić i Viktor Ivančić, koji su svojim knjigama i novinarskim radom snažno obogatili hrvatsku književnost i kulturu, izvrgnuti su neprestanim sudskim progonima. Ne zato što pišu nešto što ne stoji, nego zato što prepoznatljivim stilom i uvjerljivim kritičkim rječnikom ili satirom već godinama ovu zemlju pokušavaju učiniti boljom i pravednijom”, piše u saopćenju.

HDP posebno zabrinjava “što se ovdje ne sudi činjenicama, nego stilu; ne laži, nego rečenicama kojima je istina izgovorena”.

Stoga se, ističu, ne radi samo o udaru na novine i novinare, nego i na sve koji pišu, književnice i pisce.

“Danas se sudi novinarima, sutra će se masovno suditi polemičarima, satiričarima, piscima epigrama ili, čak, pjesnicima. Da su krajem 19. i tokom 20. stoljeća sudovi ovako dijelili novčane kazne, [Anton Gustav] Matoš bi ostao bez jedinih cipela, a [Miroslav] Krleža više ne bi imao ni za šešir. Ne presuđuje se ovdje samo novinarstvu, ovdje se sudi i književnosti, kulturi i slobodi”, poručuju iz Hrvatskog društva pisaca.

Izvor: Agencije