Haziri: Dao bih 17 sela na Kosovu za Preševsku dolinu

Kosovo
Najave da će doći do promjene granice do rijeke Iba ,netačne su i imaju za cilj zastrašivanje ljudi, kaže Lutfi Haziri (Al Jazeera)

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izjavio je da bi, kada bi bio premijer, pristao na razmjenu teritorija i dao 17 sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka na sjeveru Kosova u zamjenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac, koji se nalaze na jugu Srbije.

Prema njegovim riječima, nakon Drugog svjetskog rata ovih 17 sela pripojena su Kosovu, dok su Preševo, Bujanovac i Medveđa pripali okrugu Vranja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo online.

“Sela u Leposaviću, Zubinom Potoku su srpska, nema Albanaca. Neko vrijeme su bili u teritorijalnoj organizaciji Srbije. To je demarkacija granice, tehnička korekcija granice, to se čak ne može nazvati promjena granice”, kazao je Haziri za Reporteri.

‘Srbija želi cijelo Kosovo’

Rekao je kako su najave da će doći do promjene granice do rijeke Ibar netačne te da imaju za cilj zastrašivanje ljudi.

Ocijenio je da “Srbija ne želi samo sjever Kosova, već želi cijelo Kosovo”.

“Srbija tvrdi da će cijelo Kosovo vratiti Rezolucijom 1244 [Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda], barem formalno, i nastavlja lagati vlastiti narod”, kaže Haziri.

Negirao je da postoje tajni sporazumi, kao što tvrdi premijer Kosova u tehničkom mandatu Albin Kurti.

Izvor: Agencije