Hatidža Mehmedović ukopana u mezarju Bektići

Mehmedović je preminula na Kliničkom centru u Sarajevu, 22. jula 2018. godine, nakon duge i teške bolesti (Anadolija)

U mjesnom mezarju u mjestu Bektići klanjana je dženaza i obavljen ukop Hatidže Mehmedović, preminule predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice”.

Mnogobrojni komšije, prijatelji, rodbina i građani oprostili su se od Mehmedović, javlja Anadolija.

Dženazu u Bektićima predvodio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić.

“Zahvalan sam dragom Bogu što poznajem naše majke, i da se zajedno s njima od kad živim u Srebrenici borim za istinu i pravdu i za ponovni život u Srebrenici. To je fenomen u svijetu da se ponovo živi u mjestu gdje je počinjen genocid”, rekao je ef. Peštalić.

Klanjana dženaza i u Srebrenici

On je kroz suze rekao da mu je Mehmedović bila druga majka.

“Bajrame sam dočekivao prvo s njom. Našu djecu smo učili da prvo obilaze majke koje nemaju djecu. Hatidža je bila moja i naša inspiracija. Najsretnija je bila kada čuje da se neko dijete rodilo u Srebrenici. Nema djeteta koje ona nije darovala, izgrlila kao svoje. Željela je da se djeca rađaju u Srebrenici i budu sretna. Nije željela da pokazuje svoju tugu, i ona je tješila nas umjesto da mi nju tješimo. Mi ćemo nastaviti i boriti se i dalje. Mi preuzimamo amanet dok smo živi”, rekao je ef. Peštalić.

Hatidži Mehmedović je prethodno klanjana dženaza i u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a u Kulturnom centru je održana komemoracija.

Preminula je na Kliničkom centru u Sarajevu, 22. jula 2018. godine, nakon duge i teške bolesti.

Bila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila sinove Almira (18) i Azmira (21), supruga Abdulaha (44), dva brata i brojnu rodbinu.

Rođena je 1952. godine u selu Bektići (MZ Sućeska). U Srebrenicu se vratila 2003. godine, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac.

Izvor: Agencije