Hatice Cengiz poziva muslimane u svijetu da klanjaju dženazu Khashoggiju

Hatice Cengiz je postavila pitanje jesu li Khashoggijeve ubice uopšte ljudska bića (Reuters)

Hatice Cengiz, vjerenica Jamala Khashoggija, saudijskog novinara koji je 2. oktobra ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Turskoj pozvala je sve muslimane svijeta da u džamijama klanjaju dženazu Khashoggiju.

„Pozivam muslimane iz cijelog svijeta da sljedećeg petka, 16. novembra, mom voljenom Jamalu Khashoggiju klanjaju dženazu u svim džamijama, a naročito Poslanikovoj džamiji u Medini. Neka ga Allah prihvati u džennetu“, napisala je Cengiz na twitteru.

 

 

Dan ranije, Turkinja koja se uskoro trebala udati za Khashoggija, objavila je twitt u kojem je postavila pitanje da li su ubice njenog vjerenika uopšte ljudska bića.

Reagujući na informaciju koju je objavio turski list Sabah da je tijelo ubijenog Khashoggija rastvoreno i kiselini i potom, nakon što se pretvorilo u tekućinu, izliveno u kanalizaciju, Cengiz je napisala:

“Spriječili nas da te pokopamo u Medini”

„Ne mogu da izrazim tugu zbog rastapanja tvoj tijela Jamale! Ubili su te, raskomadali tvoje tijelo, spriječivši mene i tvoju porodicu da te pokopamo u Medini, kao što ti želio. Jesu li te ubice i oni koji stoje iza njih ljudska bića? Moj Bože!“.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi završio dokumentaciju za vjenčanje.

Nakon dugog negiranja zločina, saudijske vlasti su pod pritiskom javnosti priznale da je Khashoggi ubijen u zgradu konzulata, nakon čega su objavile da su uhapsile 18 osoba koje se dovode u vezu sa ovim brutalnim činom.

Izvor: Agencije