Hastings: Johnson je potpuno nesposoban da bude premijer

Boris Johnson
Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta podržali su prijedlog zakona koji ima za cilj da spriječi Brexit bez sporazuma (Reuters)

Max Hastings, nekadašnji šef favorita za šefa Konzervativne stranke i britanskog premijera Borisa Johnsona, oštro ga je kritizirao u kolumni objavljenoj u Guardianu, izražavajući uvjerenje da je u cijelosti nepodoban za mjesto premijera Velike Britanije.

U tekstu ga opisuje kao osobu koja mari samo za sebe.

“Torijevci spremaju neukusnu šalu na račun Britanaca. Johnson ne mari ni za što osim za vlastitu slavu i zadovoljstva”, piše na početku kolumne Hastings, prenosi Tanjug portal B92.

On objašnjava da poznaje Johnsona od osamdesetih godina, kada je uređivao Daily Telegraph, a Johnson je bio dopisnik iz Bruxellesa.

Hastings: Nikad neće imati dostojanstvo

“Desetljećima tvrdim da iako je bio genijalni zabavljač, popularni gradonačelnik Londona, on je loš izbor za nacionalni kabinet jer se čini da mu na umu nije ništa drugo osim vlastite slave i zadovoljstva”, dodaje Hastings.

Smatra da zastupnici Konzervativne stranke izvode državni ekspreriment u vladi slavnih, “poput Ukrajine ili SAD-a”, i malo je vjerojatno da će ih posljednji novinski naslovi izbaciti iz kolosijeka.

“Ne možemo predvidjeti što će Johnsonova vlada učiniti jer ni njezin potencijalni lider ne razmišlja o tome. Ali njegovo “premijerovanje” će sigurno otkriti prezir prema pravilima, presedanima, redu i stabilnosti”.

“Nekoliko podržavatelja tvrdi da će pristupiti mudrosti i odgovornosti koje su mu do sada izmicale. Međutim, dostojanstvo još uvijek nešto znači na službenoj funkciji, a Johnson ga nikada neće imati”, ocjenjuje Hejstings.

U vrlo oštroj kolumni Hastings nimalo ne štedi svog nekadašnjeg novinara, danas političara.

“Pa ipak, njegov ozbiljniji porok je kukavičluk, koji se odražava u volji da kaže bilo kojoj publici što god on misli da će ih zadovoljiti, bez obzira što će se za sat vremena pokazati kontradiktornim”, dodaje.

‘Zabavljačka osoba slabog karaktera’

“Kao i mnoge druge zabavljačke osobe, on je slabog karaktera. Nedavno sam radio publici rekao da se on predstavlja kao Winston Churchill, a u stvarnosti je više kao Alan Partridge. Churchill je za svu svoju pamet bio doista ozbiljan čovjek. Daleko od veličanstvenog kada je stajao sam 1940. godine, znao je da se sva teška pitanja moraju rješavati saveznicima i partnerima”, naveo je Hastings.

Ni za Jeremyija Corbyna, šefa laburista i protukandidata, nema lijepe riječi.

Kaže da je Corbyn daleko pošteniji, ali ima svoje ekstravagantne zablude.

“Corbyn se ipak može pokazati kao jedini mogući radnički lider kojeg Johnson može pobijediti na općim izborima. Da je oporbu vodio netko drugi, torijevci bi bili zasluženo osuđeni na propast jer bismo svi glasali za to.

Izvor: Agencije