Haški tribunal naredio 30 dana nadzora Mladićevih razgovora

Ratko Mladić je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini (EPA)

Sekretar Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je u petak da telefonski razgovori generala Ratka Mladića budu nadzirani u sledećih 30 dana, zato što se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske i prvostepeno presuđeni ratni zločinac u petak ujutro bez odobrenja uključio u jutarnji program beogradske televizije Happy.

Nalogom sekretara Olufemi Eliasa upravi pritvora u Sheveningenu nalaže se da preslušaju telefonske razgovore koje je Mladić vodio u proteklih sedam dana, uključujući i uključenje u program beogradske televizije.

Pored slušanja Mladićevih razgovora, sekretar Elias je naredio i da budu sačinjeni pisani sažeci tih razgovora.

To je, po sudskom sekretaru, neophodno radi održavanja sigurnosti i reda u pritvoru, a u interesu je sprovođenja pravde.

Prisluškivanje se ne odnosi na advokate

Nalog za nadziranje Mladićevih telefonskih razgovora ne odnosi se na privilegovanu komunikaciju sa njegovim advokatima.

Sekretar Elias navodi da je obavešten da je Mladić “direktno učestvovao u televizijskoj emisiji (talk show) tako što je, koristeći neprivilegovanu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je učestvovao u emisiji i koji ga je pozvao da govori u njoj”.

Sudski sekretar ističe da za to nije dao odobrenje generalu Mladiću i da je pritvorenik time narušio pravila pritvora.

Mladić se obratio gostima u emisiji presuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i ruskom državljaninu Pavelu Dorohinu, nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je takođe gostovao u toj emisiji.

Portparolka Mehanizma u Hagu Helena Eggleston za BIRN BiH je prethodno rekla da pritvorenici imaju pravo komunicirati sa članovima porodica, ali da svaki kontakt s medijima mora biti unapred odobren od Sekretarijata ovog suda.

Osuđen na doživotni zatvor

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bh. opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

Izvor: Agencije