Haški sud zatvara urede u Zagrebu i Prištini

Od svog osnivanja, Haški sud je u bivšoj Jugoslaviji imao šest kancelarija (AFP)

Haški tribunal zatvara kancelarije u Zagrebu i Prištini, dok one u Beogradu i Sarajevu ostaju otvorene kako bi nastavile da pružaju podršku radu tog suda, saopšteno je u ponedjeljak iz Tribunala.

Iz Haga objašnjavaju kako je odluka o zatvaranju ureda u Hrvatskoj i na Kosovu donesena u skladu sa strategijom okončanja misije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Uredi Haškog tribunala u Beogradu i Sarajevu ostaju otvoreni kako bi nastavili pružati podršku radu Tribunala.

Terenski uredi su blisko sarađivali sa civilnim sektorom, žrtvama rata, predstavnicima medija, pravnim subjektima i kompletnom javnošću kako bi pružili tačne i istinite podatke o radu Tribunala.

Ključne aktivnosti

Kancelarije tribunala imaju dvostruki mandat – da predstavljaju Međunarodni sud u javnosti u zemljama u kojima djeluju i da uspostave kontakte sa zajednicama na koje se odnosi rad tog suda, kao i da djeluju kao veza između Tribunala i nacionalnih vlasti u vezi s predmetima i drugim pitanjima, navedeno je u saopštenju.

Od svog osnivanja, Haški tribunal je imao šest kancelarija u bivšoj Jugoslaviji: u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjaluci i Skoplju.

Među ključnim aktivnostima kancelarije je i prosljeđivanje i razmjena pravnih dokumenata.

Kancelarije u Beogradu i Sarajevu nastaviće djelovati kao kancelarije za vezu i aktivnosti podrške u navedenim zemljama, kao pomoć naporima Tribunala da ekspeditivno okonča preostale predmete, piše na internet stranici Tribunala.

Od svog osnivanja, Haški tribunal je imao šest kancelarija u bivšoj Jugoslaviji: u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjaluci i Skoplju.

Kancelarije u Skoplju i Banjaluci zatvorene su 2004, odnosno 2007. godine. Haško tužilaštvo je povuklo osoblje iz kancelarije u Prištini 2006, a iz Zagreba 2010. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije