Haški sud će plaćati Praljkovu odbranu

Praljku je izrečena kazna zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom rata u BiH (EPA)

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), nešto više od godinu dana otkako je obustavio plaćanje odbrane bivšeg načelnika glavnog stožera HVO-a, generala Slobodana Praljka, ponovno mu je za braniteljice imenovao Niku Pinter i Natašu Fauveau-Ivanović, objavljeno je u petak u Hagu.

Sekretarijat ICTY-ja odlučuje „temeljem odluke žalbenoga vijeća… imenovati Niku Pinter kao braniteljicu optuženog i Natašu Fauveau-Ivanović kao subraniteljicu“, navodi se u odluci kojom je završeno sporenje oko Praljkova prava na odbranu.

Dvije advokatice, čiji će rad ponovno plaćati ICTY, zastupat će Praljka u žalbenom postupku na prvostepenu presudu kojom je u maju prošle godine osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH.

Pinter i Fauveau-Ivanović prošle su godine predale najavu žalbe na presudu, a sada trebaju napisati i samu žalbu. Zatražile su odgodu roka za predaju žalbe zbog toga što su bile godinu dana izvan predmeta i zbog toga što je prije dva mjeseca, kada je objavljen engleski prijevod prvostepene presude i kada nisu bile ovlaštene za zastupanje Praljka, već počeo teći rok za predaju same žalbe.

Lična imovina

Sekretarijat ICTY-ja u avgustu 2012. objavio je kako je višegodišnjom istragom utvrdio da Praljak raspolaže dovoljnom ličnom imovinom za pokrivanje troškova odbrane, koju je do tad plaćao Haški sud, i da će u plaćanju pridonijeti iznosom od najmanje 6,5 miliona eura.

Praljak je odgovorio da ne raspolaže dovoljnim sredstvima jer se radi o imovini koja nije njegovo vlasništvo. Sud to nije prihvatio i prestao je plaćati njegovu odbranu u maju 2013.

Praljak je nakon toga obavijestio Sud kako će ga dotadašnje braniteljice zastupati besplatno jedino u proceduralnim pitanjima, te je zatražio da mu se u interesu pravde imenuju branitelji po službenoj dužnosti koji će raditi na njegovoj žalbi na presudu.

To je Sud odbio i žalbeno vijeće je u odluci donesenoj 4. aprila ove godine zaključilo da Praljka „u ovom trenutku predstavljaju branitelji koje je privatno angažirao i sam odabrao“ te je zaključilo da se vijeće ne tiču modaliteti te saradnje.

Otkazana punomoć

Poslije toga, 28. aprila ove godine, Praljak je dvjema advokaticama otkazao punomoć i ostao je bez ikakvog pravnog zastupanja pred ICTY-jem. Tek je tada žalbeno vijeće ICTY-ja naredilo sekretarijatu Suda imenovanje branitelja po službenoj dužnosti „u interesu pravde“ i to je učinjeno odlukom od 6. augusta, koja je objavljena u petak.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u maju je dovršilo i postupak oko nadoknade troškova koje je sud imao za Praljkovu odbranu te mu je naložilo da u roku od 90 dana jednokratno vrati 2,8 miliona eura koliko je Sud potrošio na troškove njegove odbrane ili u mjesečnim ratama tokom sljedeće tri godine.

Haški sud je  u maju prošle godine uz Praljka osudio još šestoricu bivših čelnika takozvane „Herceg-Bosne“ na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25, Bruno Stojić, Praljak i Milivoj Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije