Haški osuđenici neće na prijevremenu slobodu bez pokajanja

U pritvoru MICT-ja u Hagu do pronalaska države koja će ga prihvatiti na izdržavanje kazne još je Radovan Karadžić, osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Osuđeni za ratne zločine koje je osudio Haški tribunal više neće moći računati na prijevremeno oslobađanje ako ne pokažu jasne znakove prihvatanja odgovornosti za počinjena nedjela, objavila je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN), prenosi agencija Hina.

Portal sa sjedištem u Sarajevu, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka, prenio je, pozivajući se na izvore iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odlučio ukinuti praksu po kojoj se ranije haškim osuđenicima automatski odobravalo puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Tako je u martu odbijena molba za puštanje na slobodu jednog od ratnih čelnika bosanskih Srba Radoslava Brđanina, osuđenog na 30 godina zatvora zbog učešća u kampanji etničkog čišćenja u Bosanskoj krajini.

Slučaj Miroslava Brale

Iz BIRN-a podsjećaju da se Agius u januaru odlučno usprotivio i zahtjevu Miroslava Brale, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđenog na 20 godna zatvora zbog zločina u Ahmićima, za prijevremeno puštanje na slobodu.

U obrazloženju je naveo da ne smatra “prikladnim omogućiti osuđenicima povratak u pogođena područja prije nego što odsluže punu kaznu, a da nisu pokazali određeni stepen rehabilitacije”. Argument za to bila je i procjena radnika u zatvoru u kojem Bralo služi kaznu da on dosad, uprkos presudi, nije pokazao nikakvo kajanje za svoja djela.

Agius je bio i član vijeća koje je 2018. odbilo zahtjev za puštanje na slobodu bivšeg oficira Vojske RS-a Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

Statutom MICT-ja predviđeno je da osuđenik nakon izdržane dvije trećine kazne ima pravo na pomilovanje ili ublažavanje kazne. Država u kojoj osuđenik izdržava kaznu o tome obavještava MICT, a njegov predsjednik odlučuje o zahtjevu na osnovu interesa pravde i pravnih načela.

U zatvorima 16 osuđenika

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini Murat Tahirović pozdravio je novu praksu koju je uveo Agius, rekavši da je to bio zahtjev žrtava koji je godinama istican, ali je tek sada prihvaćen.

U zatvorima širom Evrope zatvorsku kaznu trenutno izdržava 16 haških osuđenika.

U pritvoru MICT-ja u Hagu do pronalaska države koja će ih prihvatiti na izdržavanje kazne još su Radovan Karadžić, osuđen na doživotni zatvor, i general HVO-a Milivoj Petković, koji je dobio 20 godina zatvora.

Tamo je i Ratko Mladić, ali njemu još nije izrečena pravosnažna presuda, a u prvostepenom postupku izrečena mu je doživotna zatvorska kazna.

Izvor: Agencije