Oglasi

Haške sudije razmatraju izmjene Žalbenog vijeća u postupku protiv Mladića

Troje sudija će preispitati odluku da se iz Žalbenog vijeća u postupku protiv komandanta VRS-a izmijeni troje sudija zbog pristrasnosti.
Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu zatvorsku kaznuEPA

Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog vijeća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, izmijeni troje sudija zbog pristrasnosti.

Sudija William Sekule imenovao je troje kolega koji će donijeti odluku o tome da li je osnovana žalba haških tužilaca na odluku kojom je odbijen njihov zahtjev da se preispita isključenje sudija Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua, javlja BIRN BiH, prenosi Fena.

Ranije je sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Antonetti je odluku donio kao "najiskusniji sudija", s obzirom da se podnesak odnosio na Merona, koji je kao predsjednik Mehanizma nadležan za donošenje odluke.

I Karadžić tražio isključenje

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno", s obzirom da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tužiteljica Katrina Gustafson je u svom zahtjevu navela da je potrebno kreirati novo vijeće, s obzirom da odluka sudije Antonettija predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred međunarodnim krivičnim sudovima.

Nakon što se haška tužiteljica žalila na odluku Antonettija, Meron je podnesak prebacio idućem "najiskusnijem sudiji", Sekuleu, koji je odredio tročlano vijeće koje će donijeti odluku o tome.

Sudije Vijeća su Lee Muthonga, Vagn Prusse Joensen i Ben Emerson.

Sekule je, također, uključen u proces, jer je u odvojenom procesu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio njegovo isključenje iz žalbenog postupka, s obzirom da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid počinjen u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Presuđeni za genocid u Srebrenici

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu.

Obojica su uložila žalbe.

U Karadžićevom predmetu je, također, imenovano novo Vijeće, koje će donijeti odluku o isključenju sudije Sekulea, kao i o tome da li zamjene treba imenovati Meron ili Antonetti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.