Hasanbegović tražio od Bandića da se izvini zbog Palme

Hasanbegović je zaprijetio napuštanjem sjednice ako izvinjenje izostane (Al Jazeera)

Opozicija u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zatražila je u ponedjeljak, nakon što je zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica, da HDZ i gradonačelnik Milan Bandić pokažu da imaju većinu u Skupštini te poručila da neće “držati kvorum” i učestvovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije – HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stranke “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”.

Nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak popodne prekinut je zbog nedostatka kvoruma, a novi nastavak zakazan je za ponedjeljak, 12. novembra.

Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) odmah je na početku sjednice tražio pauzu i od gradonačelnika Bandića zatražio da se Zagrepčanima izvini zbog prošlosedmičnog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, zaprijetivši napuštanjem sjednice ako izvinjenje izostane.

Nakon pauze, Odbor za Statut, Poslovnik i propise donio je mišljenje da pauza koju su zatražili Neovisni za Hrvatsku nije bila opravdana jer je bila riječ o tematici koja nema veze s tačkama sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Nakon toga Klub “MB 365 – Stranka rada i solidarnosti”, Zelene liste i Narodne stranke – Reformista te Klub zastupnika Lijevog bloka zatražio je pauzu kako bi razmotrili stajalište Odbora za Statut.

Kad su se zastupnici vratili u klupe, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić utvrdio je da su ih prisutna samo 22 i da nema kvoruma za nastavak sjednice.

Mijenjanje imena trgova u Zagrebu

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je novinarima da u ovom trenutku traže od HDZ-a i gradonačelnika Bandića da pokažu da imaju većinu u Gradskoj skupštini i da grad može normalno funkcionirati. 

“Imamo milijun problema u gradu – i u prometu i u otpadu i sve ostalo što je vezano uz obrazovanje, opremljenost naših i škola i vrtića. To ne funkcionira zbog toga što ne funkcionira jednostavno ni vladajuća većina, a, nažalost, već neko vrijeme ne funkcionira na pravi način ni gradonačelnik i s te strane mislimo da je vrijeme da građani dobiju odgovornu i kvalitetnu vlast koja će raditi u njihovom interesu, a ne koja će se baviti jedino čime se sada bavi, a to je pitanje političke trgovine i razmišljanja kako će nekoga snubiti sutra u vlastiti klub ili u vlastitu stranku”, ustvrdio je Maras.   

Na pitanje novinara može li se reći da je SDP “u ovoj priči” stao protiv Bandića uz gradskog zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića Maras je rekao da to nije tako te poručio da je SDP stao na stranu građana Zagreba. 

Također je ustvrdio da je Hasanbegović vjerni partner “gospodinu gradonačelniku”, s kojim je mijenjao imena trgova u Zagrebu. 

“S njim je mijenjao nazive ulica i trgova u gradu Zagrebu. Oni su pajdaši i sada želimo vidjeti hoće li i dalje nastaviti raditi kao pajdaši ili Zagreb nema više većinu u Gradskoj skupštini i trebaju mu novi izbori”, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Maras, dodavši da SDP to želi.

Izvor: Agencije