Hasanbegović: Osporava me negator genocida u Srebrenici

Sve špekulacije o strateškim razmimoilaženjima unutar Vlade Hrvatske potpuno su neutemeljene, izjavio je za Al Jazeeru Zlatko Hasanbegović, ministar kulture te države.

Hasanbegović je u gostovanju u vijestima Al Jazeere odbacio optužbe medija, među kojima je njemački Spiegel, da nova vlast gura Hrvatsku udesno, da je nacionalistički ton sve glasniji i da guši slobodu medija.

“Više puta sam već rekao da je riječ o potpuno neutemeljenim optužbama, koje nemaju utemeljenje niti u jednoj činjenici, niti u jednom postupku hrvatske Vlade ili bilo kojega ministra, pa ni mene osobno”, kazao je ministar.

Zločini NDH-a

Neutemeljenim je ocijenio i optužbe da “trivijalizira zločine Nezavisne Države Hrvatske”.

“One se ne mogu izvući iz bilo koje moje izjave ili bilo kojeg mojeg postupka. Nažalost, to je sve refleksija unutarhrvatskih političkih odnosa i činjenice da se oporbeno djelovanje prenijelo na medijski prostor i da su Hrvatsko novinarsko društvo preuzele skupine koje ovu časnu udrugu koriste za jednu vrstu parapolitičkoga i paraideološkoga djelovanja”, rekao je Hasanbegović i ponovio da je “priča o ukidanju, ograničavanju ili dovođenje u pitanje medijskih sloboda u Hrvatskoj potpuno neutemeljena”.

Hasanbegović je odbacio i kritike Efraima Zuroffa, direktora centra “Simon Wiesenthal” iz Jerusalema.

Kazao je da “osoba koja je izrijekom negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici ili javnom životu”.

‘Nismo ukidali medije’

Govoreći o kriterijima za dotacije manjinskim medijima, Hasanbegović je istakao da Ministarstvo kulture nije ukinulo niti jedno manjinsko glasilo, ali i da nije nadležno za finansiranje tih glasila.

“Jasno sam rekao da je bilo riječi o jednoj vrsti političkoga reketa, koji su sve hrvatske vlade plaćale za glas i političku lojalnost vladajućoj većini, saborskom zastupniku Furiju Radinu. Ja sam prekinuo s tom praksom i vrlo jasno istaknuo da, kao ministar, nikome neću plaćati financijski reket, bez obzira je li riječ o takozvanim lijevim ili takozvanim desnim glasilima”, rekao je hrvatski ministar.

Zaključio je da ne razmišlja o ostavci, uprkos zahtjevima nekih novinara i djelatnika u kulturi.

Izvor: Al Jazeera