Harvey – jedna od najskupljih oluja u historiji SAD-a

Ekonomske posljedice oluje postepeno izlaze na vidjelo (EPA)

Ukupni ekonomski troškovi i šteta koju je prouzrokovala tropska oluja Harvey procjenjuju se na 42 milijarde dolara, zbog čega se može svrstati među pet najskupljih oluja koje su ikada pogodile SAD.

Procijenjena šteta je porasla sa 30 milijardi dolara na 42 milijarde dolara, jer su se poplave počele širiti i na Louisianu, prema riječima Chucka Watsona iz kompanije Enki Research, prenosi AFP.

Vlasti se fokusiraju na spašavanje preživjelih, dok ekonomske posljedice oluje postepeno izlaze na vidjelo.

“Da je Harvey bio normalan uragan, to bi vjerovatno bila šteta od četiri milijarde dolara. Bilo bi tragično za ljude pogođene olujom, ali kada je riječ o efektima po makroekonomiju, uopće ne bismo pričali o tome”, izjavo je Watson za AFP.

S nepovratnim ekonomskim gubicima od 42 milijarde dolara, Harvey će iza sebe ostaviti štetu kao uragan Ike, koji je 2008. godine pogodio Texas i dijelove Kariba, nanijevši troškove od 43 milijarde dolara, i uragan Wilma, koji je protutnjao Sjevernom Amerikom 2005. godine, nanijevši štetu od 38 milijardi dolara, prema procjenama Watsona.

Kiša ‘oborila’ rekord

Texas, energetsko čvorište SAD-a, s godišnjim bruto domaćim proizvodom od 1.600 milijardi dolara, čini devet posto cjelokupnog BDP-a SAD-a, što znači da je riječ o drugoj najmoćnijoj američkoj saveznoj državi.

Istovremeno, kiša koja se sručila na Texas tokom oluje Harvey potukla je rekord u količini padavina u toj južnoj američkoj državi i vjerovatno i SAD-u, saopćili su meteorolozi.

Nacionalna meteorološka služba iz Houstona u Twitter poruci napisala je da je prevaziđen rekord ukupnih padavina za jedan ciklonski sistem.

Ukupno je palo 125,27 centimetara po kvadratnom metru kiše do utorka u 9.00 sati po lokalnom vremenu, naveo je taj meteorološki centar.

To je više od prethodnog rekorda od 121,9 centimetara, koji je zabilježen tokom tropske oluje Amelia iz 1978. godine u Medini, u Texasu.

Izvor: Agencije