Hartmann: Milošević se trovao, isto radi i Mladić

Florence Hartmann navodi da je u sličnoj situaciji i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić (Reuters)

Bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann tvrdi da je bivši srbijanski lider Slobodan Milošević, kojega je Haški tribunal optužio za ratne zločine, namjerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i pobjegne u Rusiju.

Hartmann je u intervjuu za hrvatski tjednik Express ustvrdila da se “Milošević sâm trovao”, jer je izvjesno vrijeme uzimao lijek koji mu je netko dostavio u ćeliju.

Time je ponovno podsjetila na priče o Miloševićevoj smrti, navodeći kako je uzimajući taj lijek, koji se koristi u liječenju lepre, poništio djelovanje lijeka za visoki krvni tlak, od kojeg je patio.

Advokat tvrdi drugačije

“Od toga je lako mogao umrijeti, ali mu to nije bio cilj, već samo pogoršati stanje. Milošević je znao što uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao vidjeti”, tvrdi Hartmann.

Po njenim riječima, “Miloševiću je bila strategija da izbjegne osuđujuću presudu, kako ne bi, kao netko tko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u povijesti zapamćen kao netko tko je skrivio genocid”.

Navodno je i upravnik zatvora u Scheveningenu upozorio Vijeće suda da ima problem, jer ne može pretresati ćeliju u kojoj se nalazio Milošević, budući da je bila preuređena u ured.

Milošević je umro u martu 2006. godine.

Express prenosi i riječi Miloševićevog pravnog suradnika Zdenka Tomanovića, koji je za beogradske Večernje novosti rekao kako su po dojavi o smrti iz Haaga plasirali inofrmaciju da se objesio.

“Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao kako bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja”, kaže Tomanović.

Po njemu, takve “jeftine izmišljotine su neoriginalne i nisu efikasne”.

Hartmann navodi da je u sličnoj situaciji, kao i Milošević, i bivši komandant Vojske Republike Srpske i optuženi za genocid i ratne zločine, general Ratko Mladić.

‘Usporedba podmukla i zlobna’

“Završava se suđenje i sada se i on nastoji izvući prije izricanja presude. Tko kaže da će Mladić preživjeti? Tko kaže da nakon onoga s Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju?”, pita Hartmann.

Mladićev branitelj Miodrag Stojanović kaže kako je takva usporedba podmukla i zlobna.

“Naš zahtev da mu se odobri da ide na lečenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancija Rusije”, rekao je Stojanović.

Izvor: Agencije