Harry i Meghan i zvanično bez kraljevskih dužnosti i titula

Harry i Meghan će morati vratiti 2,8 miliona eura novca poreskih obveznika koje su potrošli na renoviranje kuće (EPA)

Iz Buckinghamske palače saopšteno je da princ Harry i njegova supruga Meghan Markle više ne mogu koristiti titulu “kraljevsko visočanstvo”.

Par je također ostao bez prava korištenja javnih sredstava nakon što su odlučili odreći se kraljevskih dužnosti, prenosi Anadolija.

Osim toga, Harry i Meghan će morati vratiti 2,8 miliona eura novca poreskih obveznika koje su potrošli na renoviranje kuće u blizini dvorca Windsor.

Princ Harry (35) i Meghan Markle (38) su 8. januara objavili da se povlače s kraljevskih dužnosti, a tu su odluku donijeli bez znanja kraljice Elizabethe (93), princa Charlesa (71) i princa Williama (37).

“Harry, Meghan i njihov sin Archie uvijek će biti voljeni članovi moje porodice”, napisala je kraljica u saopštenju.

‘Novi radni model’

Kraljica je poslije “kriznog sastanka” članova kraljevske porodice 13. januara saopštila da se složila sa željom Harryja i Meghan da vode nezavisniji život i da je dogovoren prelazni period tokom kojeg će oni provoditi vrijeme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa prethodno su iznenadili ostatak kraljevske porodice, objavivši da žele “novi radni model” koji će im omogućiti da provedu više vremena u Sjevernoj Americi i da budu finansijski nezavisni.

Oni su se odrekli svojih prihoda od novca poreskih obveznika, za koji kažu da je pet posto njihovih sredstava, dok čak 95 posto njihovog godišnjeg prihoda dolazi od privatnog imanja princa Charlesa.

Izvor: Agencije