Hariri otputovao u Bejrut nakon susreta s al-Sisijem

Hariri je u Kairo stigao iz Pariza te kratko razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem (EPA)

Libanski premijer u ostavci Saad Hariri otputovao je u utorak navečer iz Egipta u Bejrut, dvije sedmice nakon što je najavio ostavku iz Saudijske Arabije.

Hariri je objavio ostavku 4. novembra u poruci iz Rijada, ali predsjednik Libana Michel Aoun još je nije prihvatio, rekavši da mu Hariri treba lično objasniti ovaj potez.

U obraćanju naciji Hariri je ostavku obrazložio strahom za svoj život. Optužio je Iran i Hezbollah za pripremanje urote i širenje straha u više bliskoistočnih zemalja, među kojima i u Libanu.

U televizijskom obraćanju uoči Dana nezavisnosti koji Liban obilježava u srijedu, predsjednik Aoun je rekao da je kriza vlade prošla ali da to nije beznačajno pitanje.

Također je uputio poruku arapskim državama, rekavši da u odnosima s Libanom moraju pokazati mudrost.

Razgovor sa egipatskim predsjednikom

Njegovo uopzorenje uslijedilo je nakon sastanka Arapske lige u nedjelju u čijoj se završnoj izjavi osuđuje Hezbollah za podršku terorizmu, a ta grupa dio je libanske vlade.

Hariri je u Kairo stigao iz Pariza te kratko razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem. U kratkoj izjavi rekao je da “zahvaljuje Egiptu za podršku stabilnosti Libana”.

Ponovio je da će sve oko svoje ostavke pojasniti po dolasku u Liban.

Haririjeva ostavka stavlja u kontekst napetosti između Saudijske Arabije koja stoji iza Haririja i Irana koji podržava šiitski pokret Hezbollah.

Činjenica da je Hariri objavio svoju odluku upravo iz Rijada i da je u toj zemlji ostao dvije sedmice postavlja brojna pitanja, prenose agencije.

Hariri je izabran za premijera u decembru prošle godine. Njegov otac Rafik, koji je također bio premijer, ubijen je u atentatu 2005. godine.

Izvor: Agencije