Hariri formira vladu Libana godinu nakon ostavke

Hariri je obećao vladu nestranačkih stručnjaka koja će provesti ekonomske i političke reforme (EPA)

Bivši libanski premijer Saad Hariri dobio je zadatak da formira svoj četvrti sastav vlade, osvojivši slabu većinu glasova u Parlamentu ove države, skoro godinu dana nakon njegove ostavke zbog velikih protesta.

Haririjev dramatični povratak osiguralo je 65 zastupnika iz cijelog političkog spektra Libana, uključujući njegov Pokret budućnosti, šiitski pokret Amal, Progresivnu socijalističku partiju Druza, te Sirijsku Socijalističku Nacionalističku stranku koja je bliska sa Hezbollahom, šiitskom partijom koja ima svoj vojni ogranak.

Na glasanju nisu bila 53 zastupnika, također iz različitih političkih grupa kao što su Libanske Snage, bivši Haririjevi saveznici koji se predstavljaju kao opozicija, te Slobodni Patriotski Pokret, nekadašnji koalicijski partner sa Haririjem.

Hezbollah, koji podržava Iran, također nije glasao za Haririja premda je bio jedan od najglasnijih zagovarača njegovog povratka od ostavke Haririja 29. oktobra prošle godine.

Razorna eksplozija i reforme

Hariri je bio najjači kandidat sunitskih muslimana za poziciju premijera koju, prema 77 godine starom dogovoru, mora vršiti sunit. Prema istom dogovoru, predsjednik Skupštine je šiitski musliman, dok je predsjednik kršćanin.

U kratkom govoru po dobijanju mandata, Hariri je obećao vladu nestranačkih stručnjaka koja će provesti ekonomske i političke reforme istaknute u inicijativi koju je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron u septembru tokom posjete Libanu.

Hariri je obećao i rad na obnovi Bejruta, razorenog eksplozijom 4. augusta kada je poginulo 200 osoba.

Izvor: Al Jazeera