Haradinaj zvanično podnio ostavku Skupštini Kosova

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zvanično je u ponedjeljak podnio ostavku Skupštini Kosova.

Iz njegovog kabineta je saopćeno da je ostavka odmah proslijeđena predsjedniku Skupštine Kadriju Veseliju i šefovima parlamentarih grupa, prenosi Tanjug.

‘Bit ću premijer do izbora nove vlade’

Ramush Haradinaj je saopćio da će do izbora nove vlade nastaviti vršiti funkciju premijera u ostavci.

On je, nakon zvaničnog podnošenja ostavke, na svom Facebook profilu napisao da su svi nadležni upoznati s njegovom ostavkom, kao i zahtjevom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Naveo je da je o svemu nadležne institucije i pojedince obavijestio pismom.

U skladu s Ustavom i zakonima Kosova, pozvao je da se preduzmu svi koraci za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i da je sada sve u rukama naroda.

‘Do izbora nove vlade, nastavit ću vršiti ustavne dužnosti kao premijer i vlada u ostavci’, napisao je Haradinaj.

Haradinaj je ranije u ponedjeljak kazao kako očekuje da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani u roku od dva mjeseca i da za to vrijeme u radu Vlade neće biti vakuuma.

‘Država je funkcionalna’

On je u intervjuu za Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku rekao da je situacija na Kosovu stabilna, “država je funkcionalna i život se nastavlja”.

Kako kaže, mandat je vratio narodu, jer želi na narednim izborima, kada osvoji novi mandat, ljudi u to vjeruju.

Pozvao je građane da izađu na vanredne izbore.

Prema njegovim riječima, bilo bi važno da ti izbori budu održani na vrijeme, u okviru najduže dva mjeseca.

“Važno je da se sve ovo desi u pravo vrijeme”, naveo je Haradinaj.

Ponovio je da su njegovi politički stavovi ostaju nepromijenjeni.

Još jednom je rekao da se ne smije dozvoliti formiranje “Dodik republike”, aludirajući na bh. entitet Republika Srpska, na teritoriji Kosova, ili dopustiti miješanje Rusije u kosovsko pitanje, kao i da 100-postotne takse koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije neće biti ukinute dok Kosovo ne bude priznato kao nezavisno.

Neće biti ‘Dodik republike’

U svemu tome, ističe, očekuje jedinstvo svih političkih subjekata na Kosovu.

“Ne dozvoliti formiranje ‘Dodik republike’ i ne dozvoliti da nam neko uzme tržište bez priznanja nezavisnosti Kosova”, kazao je Haradinaj.

Rekao je da protiv njega u Specijalnom sudu nema optužnice, a na pitanje da li će se u Hagu narednih dana pojaviti još neki komandanti bivše Oslobodilačke vojske Kosova kazao je da ne zna.

Haradinaj, koji je lider Alijanse za budućnost Kosova, u petak je podnio neopozivu ostavku, zbog poziva da se kao osumnjičeni javi na razgovor Specijalnom sudu za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Stranke spremne za izbore

On je naveo da će ove sedmice biti intervjuiran u Specijalnom sudu, tačnije Specijalizovanim vijećima u Hagu, i da tamo ne želi pojaviti kao premijer zemlje, nego kao građanin Ramush Haradinaj.

Takođe će zatražiti od predsjednika Kosova Hashima Thacija da odredi datum vanrednih izbora, prenosi Anadolija.

Sve velike političke partije na Kosovu, među kojima su Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, izjasnile su se da su spremne za održavanje vanrednih izbora.

Izvor: Agencije