Haradinaj zbog izbornih obaveza ne ide u Prag

'Sve vas molim da ne upadate u zamku Beograda za širenje vijesti koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću', poručio je Pacolli (EPA)

Premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj saopćio je da zbog obaveza u vezi s predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu ne može učestvovati na samitu zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana u Pragu.

Haradinaj je na svom Facebook-profilu napisao da je Kosovo ušlo u ciklus prijevremenih izbora i da su mu obaveze “u ovom ključnom trenutku za zemlju” onemogućile učešće na samitima V4 i VB6, kojima predsjedava Češka, prenosi agencija Anadolija.

“Pismom sam izrazio iskrenu zahvalnost premijeru Češke Andreju Babišu na pozivu upućenom premijeru Kosova da učestvuje na samitu i da veoma cijenimo posvećenost Češke zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi regije”, naveo je Haradinaj.

‘Partnerstvo snažno poput kamena’

Također je poručio da će Kosovo i dalje davati ozbiljan doprinos miru i stabilnosti u regiji i dijalogu sa Srbijom, koji će se “završiti uzajamnim priznavanjem u postojećim granicama”.

Prethodno su kosovski mediji prenijeli da Haradinaj u Prag ne ide zbog izjave predsjednika Češke Miloša Zemana, koji je u srijedu u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je moguće preispitivanje Češke u vezi s priznanjem Kosova.

Povodom Zemanove izjave oglasio se i odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, koji je poručio da je Češka posredstvom svog ministra vanjskih poslova Tomaša Petričeka potvrdila snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi i njenoj integraciji u EU, NATO i međunarodnu organizaciju.

“Naše prijateljstvo i partnerstvo snažno je poput kamena. Sve vas molim da ne upadate u zamku Beograda za širenje vijesti koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova nego samo put ka jačanju Kosova kao ravnopravnog dijela međunarodne zajednice”, napisao je Pacolli na svom Facebook-profilu.

Također je rekao da je zahvalan svom kolegi, ministru Petričeku, na podršci, kao i narodu i Vladi Češke.

Izvor: Agencije