Haradinaj: Vojska Kosova nije povezana s Danom albanske zastave

Haradinaj tvrdi da bi promjena granica rezultirala tragedijama na Balkanu (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u utorak da proces transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova nije povezan s datumom 28. studenog, kad Albanci slave Dan zastave, javlja Anadolija.

On je nakon sjednice Vlade Kosova u Prištini, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će “28. novembra, na Dan albanske zastave, biti formirana vojska Kosova”, rekao da taj proces nije vezan za navedeni datum.

“Ne, nije povezan s datumom. To je proces i nije vezan za datum. Mi mnogo cijenimo 28. studenog. Studeni je mjesec Albanaca, ali ovaj proces nije povezan s tim datumom. Barem ne postoji takav raspored”, kazao je Haradinaj.

Skupština Kosova nedavno je razmotrila i usvojila nacrte triju zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Vanredna sjednica parlamenta

Haradinaj je tada najavio da drugo čitanje tih zakona u Skupštini neće biti prije 20. studenog, odnosno glasovanja za učlanjenje Kosova u Interpol.

Na konferenciji za novinare Haradinaj je potvrdio da će vladajuće stranke u srijedu doći na izvanrednu sjednicu Skupštine Kosova.

Na toj će se sjednici, na zahtjev oporbeog Demokratskog saveza Kosova, raspravljati o angažiranju predsjednika Kosova Hashima Thacija u procesu “razmjene teritorija” ili “korekcije granice” u dijalogu između Kosova i Srbije.

Haradinaj vjeruje da će vladajuće i oporbene stranke “pronaći zajednički jezik” jer ne smatra da “postoji politički subjekt koji je protiv očuvanja teritorijalnog integriteta i granica Kosova”.

Izvor: Agencije