Haradinaj: Ukidamo takse u zamjenu za priznanje

Haradinaj tvrdi da je Priština dosad načinila dovoljno ustupaka (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj spreman je na ukidanje nametnutih pristojbi Srbiji pod uvjetom “uzajamnog priznanja”, ali i da “sada razumije kako priznanje kosovske neovisnosti nije moguće dobiti bez odricanja dijela kosovskog teritorija”.

“Neću dozvoliti formiranje zajednice općina sa srpskom većinom jer ne želim Republiku Srpsku na teritoriju Kosova”, rekao je Haradinaj.

Tvrdi da je službena Priština “dosad načinila dovoljno ustupaka”, te da je “vjerovao u mogućnost pomirenja Srba i Albanaca”.

Očito je, kaže, da to nije dovoljno.

Tržište za priznanje

“Sada traže da se odreknemo dijela svog teritorija na sjeveru gdje su kosovski rudnici i bogatstvo. Rekli su nam ‘Dajte im (Srbiji) malo teritorija i priznat će vas, ili neku republiku unutar vaše republike'”, rekao je Haradinaj, a prenijela prištinska Koha.

Spreman je otvoriti kosovsko tržište za proizvode iz Srbije, ali da zauzvrat dobije priznanje kosovske neovisnosti.

“Kosovsko tržište vrijedi milijardu eura godišnje. Više od 500 milijuna na osnovu je papira i isto toliko bez papira. Proračun Kosova je 2,3 milijarde eura. I to nije mali iznos. Ako žele naše tržište, mi kažemo: ‘U redu, dajemo vam tržište, a vi nama dajte priznanje'”, kazao je Haradinaj.

Ne vidi ni “kakve to ima veze s odnosima Kosova i SAD-a”.

Biti iskren prema partnerima

“Ne vjerujem da pretjerujem ili kvarim odnose s nekim našim prijateljem”, rekao je Haradinaj, odgovarajući predsjedniku parlamenta Kadriju Veseliju, koji je predložio privremenu suspenziju pristojbi na 120 dana.

Ako bi, kako je rekao, “Kosovo otvorilo svoja vrata za proizvode iz Srbije na 120 dana, više neće biti potrebe za vraćanjem pristojbi jer za to vrijeme na Kosovo može ući velika količina robe”.

Za njega je, kaže, bitno da Kosovo bude iskreno sa svojim partnerima – SAD-om i Europskom unijom – i da im treba reći zašto se sve to radi.

Izvor: Agencije