Haradinaj u Prištini: Srbiji uraditi poput Hrvata

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj stigao je večeras u Prištinu, nakon što ga je ranije danas oslobodio francuski sud.

Na prištinskom aerodromu dočekala ga je najuža porodica i saradnici, dok mu je u centru grada priređen svečani doček na kom se okupio veliki broj građana.

Haradinaj sa članovima porodice

“Ideja moje ekstradicije Srbiji značilo bi poziv na rat i nisam se šalio kad sam to rekao”, kazao je Haradinaj na aerodromu, prenosi RSE.

Haradinaj se zahvalio svim građanima na podršci, a prištinske institucije kritikovao da nisu bile na nivou svog zadatka.

On je kazao da su oni koji su na čelu Srbije danas, isti oni koji su ratovali na Kosovu.

“Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mjesto neprijatelju Srbiji i treba da uradimo onako kako su uradili Hrvati”, kazao je Haradinaj okupljenima.

Haradinaj se zahvalio svim građanima na podršci

On također tvrdi da “ko god je živio sa Albancima, taj nikada nije patio”, dodajući da su Albanci “poštovan narod”.

Nakon njegovog kratkog govora, sa krova hotela Grand ispaljen je vatromet.

Portal Indeksonline objavio je videosnimak i fotografiju Haradinaja kako u Baselu ulazi u avion na putu za Kosovo.

Mnogi stanovnici Prištine počeli su plesati uz pratnju frula i bubnjeva, prenosi portal.

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru odbilo je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, koga tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva vlasti Srbije za njegovo izručenje, navodi se u saopćenju Apelacionog suda u Colmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo u roku pet dana uložiti žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, prenosi Tanjug.

Nakon odluke suda Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on slobodan čovjek da se vrati kući.

‘Ova je bitka dobijena’

Ranije danas, Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda, rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.

Odluka suda o oslobađanju bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova u sudnici je dočekana aplauzom.

“Budući da sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strasbourgu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno”, rekao je Haradinaj.

Odluka suda na Kosovu je dočekana vatrometom i slavljem, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Interpolova potjernica

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Al Jazeera i agencije