Haradinaj: U Berlinu s Thacijem na istim pozicijama

Ramush Haradinaj: Pozicije mog kabineta poznate su svima na Kosovu (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj se nada se da će on i predsjednik Kosova Hashim Thaci u Berlinu u ponedeljak biti na istim pozicijama i da neće biti nikakvih nedosljednosti.

On je to rekao novinarima nakon sjednice Vlade Kosova u Prištini, dodavši da misli da su pozicije njegovog kabineta poznate svima na Kosovu, piše Gazeta Express.

“Berlinski samit nije bilateralni sastanak. Mislim da su stavovi Vlade jasni i nadam se da neće biti nikakvih nedosljednosti”, kazao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

Ahmeti: Ponovo pokrenuti dijalog

Potvrdio je da na temu berlinskog samita još nije razgovarao s Thacijem, ali se nada da nije kasno i da će se to dogoditi prije početka tog skupa.

U međuvremenu je kopredsjedavajući tima Kosova za dijalog sa Srbijom Shpend Ahmeti ocijenio je da je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Thacija u Berlinu 29. aprila dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog, ali da ne vjeruje da će biti presudan.

On je za Glas Amerike rekao da je, čak i da se pokrenu pregovori, malo vjerovatno da dogovor bude postignut do kraja godine.

“Ovo je rijedak slučaj da se slažem s Vučićem, u smislu da ne očekujemo ništa posebno da će se desiti, eureka, pa da ćemo riješiti problem koji imamo sada”, kazao je Ahmeti, koji je učestvovao na panelu o zapadnom Balkanu u Internacionalnom republikanskom institutu u Washingtonu.

Ipak, nada se će prvi sastanak poslije 100-postotnih taksi koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine imati neki rezultat.

“Možda bi bilo dobro da se odblokira dijalog, jer smo već nekoliko mjeseci u blokadi – od toga što smo na početku godine pričali o rješenju i dogovoru do kraja godine, a onda je došlo do blokade i stvari koje svi znamo i nadamo se da će doći do odblokiranja procesa”, rekao je Ahmeti, koji je i gradonačelnik Prištine.

Teško do dogovora ove godine

Veću šansu za deblokadu dijaloga Ahmeti vidi u tome što su domaćini susreta lideri dvije najjače zemlje Evropske unije, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, a ne Brisel.

Međutim, čak i da pregovori krenu, Ahmeti smatra da je dogovor do kraja godine malo vjerovatan, prenosi Tanjug.

“To više slušamo od Washingtona, Brisela, Berlina, Pariza, ali u suštini mi živimo na Balkanu i ja sam pesimista da možemo doći do dogovora ove godine… Što ne znači da ne treba razgovarati”, kazao je Ahmeti.

Izvor: Agencije