Haradinaj tvrdi da su Vučić, Thaci i Rama htjeli podijeliti Kosovo

Na nedavno održanim parlamentarnim izborima Ramush Haradinaj je doživio poraz (EPA)

Premijer Kosova na odlasku Ramush Haradinaj tvrdi da je spriječio pljačku 10 milijardi eura, za što kaže kako je dio plana koji bi bio realiziran podjelom Kosova, prenosi Beta pozivajući se na kosovske medije.

Za takve namjere Haradinaj, prema albanskoj televizijskoj postaji Ora News, proziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovog kolegu sa Kosova Hashima Thacija i albanskog premijera Edija Ramu, koji su, prema njegovim riječima, bili “tvorci plana podjele”.

Haradinaj je naveo kako je “tajni razlog političke krize na Kosovu bila budućnost rudnika Trepča u Mitrovici”.

“S investicijom koja ne prelazi 140 milijuna eura, Trepča daje neto dobit od 500 milijuna eura godišnje i za 20 godina pravi 10 milijardi eura, u čemu Kosovo i Srbija trebaju uživati”, objasnio je Haradinaj.

‘Trepča pripada samo Kosovu’

No, on je, kako tvrdi, spriječio pljačku te ponovio kako je trojac Vučić – Thaci – Rama “začetnik plana za podjelu Kosova”.

“Zaustavio sam pljačku 10 milijardi eura, koja bi se realizirala kroz plan podjele Kosova. To je bio tajni ekonomski cilj u planu razmjene teritorija između Kosova i Srbije. Thaci, Vučić i Rama bili su partneri u realizaciji ove šeme. Ali, zaustavio sam tu pljačku i rudnik Trepča, već dva mjeseca, pripada samo Kosovu”, rekao je Haradinaj.

Na nedavno održanim izborima doživio je poraz, a vjerojatnom nasljedniku na premijerskoj dužnosti Albinu Kurtiju, čije je Pokret Samoopredjeljenje izborni pobjednik, poručio je da griješi ako ukine pristojbe od 100 posto koje je njegova vlada uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o najavljenom “balkanskom Schengenu”, ideji po kojoj bi se olakšao promet ljudi, roba i usluga na Zapadnom Balkanu, izjavio je da bi to “bez Kosova bila veoma velika greška”.

Izvor: Agencije