Haradinaj tvrdi da su Thaci i Mustafa marionete Srbije

Nakon osam dana ekstradicijskog pritvora u Francuskoj Haradinaj je pušten na uvjetnu slobodu (Arhiva)

Predsjednik opozicijske Alijanse za budućnost Kosova, bivši kosovski premijer i jedan od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj optužio je kosovskog predsjednika Hashima Thacija i premijera Isu Mustafu da su “marionete Srbije” zbog pristanka na nastavak dijaloga s Beogradom bez postavljanja bilo kakvih uvjeta.

Haradinaj, koji je trenutno na uvjetnoj slobodi u Francuskoj, objavio je na svom Facebook-profilu da Thaci i Mustafa pristaju na nastavak razgovora “usprkos nedavnim napadima – podizanju zida, vlaka [za Mitrovicu], neosnovane potjernice – što znači da ne razumiju interese svoje države”.

“Opredjeljenje Ise Mustafe i Hashima Thacija da, usprkos okolnostima nastalim uzastopnim srpskim napadima na suverenitet Kosova, nastave razgovore sa Srbijom, znači marionetski položaj”, napisao je Haradinaj.

Na uvjetnoj slobodi

Objavio je svoj status na Facebooku uoči nastavka razgovora srbijanskih i kosovskih predstavnika u utorak u Bruxellesu.

“Prihvaćanje dijaloga bez uvjeta govori da Thaci i Mustafa ne predstavljaju interese Albanaca i ne razumiju interese Kosova”, smatra Haradinaj.

Haradinaj je nakon osam dana ekstradicijskog pritvora pušten na uvjetnu slobodu te mu je zabranjeno napuštati Francusku do odluke suda o zahtjevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Colmaru oduzeo je Haradinaju putovnicu i naložio da se dva puta tjedno javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Postupak izručenja provodi se po Europskoj konvenciji o izručenju, koja vremenski ne oročava donošenje odluke o zahtjevu za izručenje.

U međuvremenu je rukovoditelj srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović izjavio da bi se po novim optužbama Haradinajevim slučajem mogao pozabaviti Specijalni sud za Kosovo u Haagu. Haradinaj je odgovorio kako “Beograd nije njegov glavni grad”.

Istovremeno je potvrđeno i da Haradinaj ne može biti izručen tom sudu zato što je taj sud još u fazi formiranja i nije zatražio njegovo izručenje, prenosi Tanjug.

Prve optužnice početkom godine

Sud u Haagu trebao bi početi raditi u prvoj polovici ove godine, no, da bi Haradinaj bio izručen njima, prvo trebaju podići optužnicu, a potom sud treba naložiti njegovo hapšenje i izručenje.

Kako je ranije najavljeno, prve se optužnice očekuju, navodno, početkom godine.

U slučaju da Haradinaj ipak bude izručen Haagu tužitelj Petrović napomenuo je da bi srbijansko tužilaštvo “nastavilo saradnju sa tamošnjim sudom i pripomoglo da Haradinaj odgovara za krivična dela koja mu stavljamo na teret”.

“Ukoliko ipak bude isporučen Srbiji, mi ćemo mu suditi”, naveo je Petrović.

Izvor: Agencije